top of page

Beste tips om het noorderlicht te spotten!

Het noorderlicht, voor mij net als vele anderen echt een bucketlist item om een keer te zien! Veel mensen boeken een tour om hun kans op het spotten van het noorderlicht te vergroten. Als je maar een paar dagen in het hoge noorden bent en het noorderlicht absoluut niet wilt missen, is dit dan ook aan te raden. Zeker ook als je geen eigen vervoer hebt en vooral in steden bent waar er veel licht ’s avonds brandt. Maar het boeken van een tour is zeker niet noodzakelijk.  Wij hebben zelf geen tours geboekt en het noorderlicht zonder moeite meerdere keren weten te vinden. In deze blogpost delen we een aantal handige tips zodat jij dit ook van je bucketlist kunt afstrepen!Ligging

Allereerst is het noodzakelijk om überhaupt in een regio te zijn waar het noorderlicht te zien is. Veel mensen denken dat dit boven de poolcirkel is, hoewel dit niet het geval hoeft te zijn. IJsland ligt geheel onder de poolcirkel en toch is er regelmatig het noorderlicht te zien. Wel is het zo, dat de kans aanzienlijk toeneemt boven de poolcirkel aangezien hier ook bij een lage KP-index het noorderlicht te zien is. Qua breedtegraad ligt bijvoorbeeld Tromsø ideaal, hier is bij een heldere nacht bijna altijd het noorderlicht te zien, ook bij een lage KP-index. App

De absoluut beste tip die wij hebben voor iedereen die op eigen houtje het noorderlicht wil vinden, is het gebruikmaken van de app Aurora (My Aurora Forecast). Deze app laat niet alleen zien wat de KP-index is, ook zijn er vele camera’s met een livestream in verschillende dorpen en steden te zien. Op deze manier kun je goed zien of er ergens in de buurt wellicht het noorderlicht is gespot en ook of het bewolkt is. Met eigen vervoer kun je er dus prima op uit trekken om zo het noorderlicht te vinden. 


Tijd van het jaar

Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het vooral onbewolkt en donker zijn. Om deze reden, is het niet mogelijk om in de zomer het noorderlicht te zien. Vanaf mid september tot mid april is het lang genoeg donker en dus mogelijk om het noorderlicht te zien. In eerste instantie zou je denken dat misschien december en januari het beste zijn om het noorderlicht te zien, aangezien dit de donkerste tijd van het jaar is. Echter is dit ook vaak de tijd dat er veel winterstormen zijn. Om die reden is oktober-november en februari-maart een betere periode aangezien het weer hier vaker beter is. Verder is er statistisch gezien in maart het meeste zonneactiviteit wat zorgt voor meer en spectaculairder noorderlicht! Ook fijn, want in maart is het overdag weer langer licht waardoor je nog zat andere activiteiten kunt doen. 


Als laatste geldt dat de zon cyclus van 11 jaar heeft waarin ze actief is. Het hoogtepunt van deze cyclus komt er op dit moment weer aan, met een verwachting van een piek in 2024/2025. Kortom, het moment om het noorderlicht te gaan opzoeken!

IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page