top of page

Taupo & Wellington


2e kerstdag verlaten we de zwavelgeuren en rijden we zuidwaarts naar Taupo, bekend om het Taupomeer wat een binnenzee wordt genoemd. Vlak voordat we de stad in rijden staan er rijen met auto’s aan de kant... ook wij stoppen hier de auto en nemen een kijkje bij Huka Falls. Een rivier die vanuit Taupomeer stroomt komt daar door een 2 meter brede doorgang en dat leidt tot veel geweld aan water! Mooi helder blauw water wat met een noodgang door de rotsen heen gaat en via de Huka Falls uitmondt in een bredere donkerblauwe rivier. Een mooi wandelingetje loopt langs de rivier naar een uitzichtpunt over het water. Hier zag het water er al heel aantrekkelijk uit om een duik in te nemen, maar dat doen we later op de dag nog.


We rijden door Taupo, doen inkopen en we huren alvast een kajak voor morgen. We rijden daarna nog een stukje zuidelijker naar Motuture waar we onze tent opzetten dichtbij het meer. Na alles uitgeladen te hebben snel een duik in het water (op 2e kerstdag zwemmen?!) en daarna in het zonnetje lekker eten. Hier merken we wel dat de kiwi’s ook vakantie hebben, want de hele camping staat vol met tenten en campers. Muziek en spelende kinderen rondt de tent, geef mij maar de rust in Tongariro... gelukkig blijven we hier maar 2 nachtjes.


De volgende ochtend rijden we ‘s ochtends vroeg weer naar de kajak verhuur en leggen onze dubbel in het water. Het weer is sinds kerst enorm verbeterd met zomerse temperaturen rond de 25 graden! Met weinig wind kajakken we langs de kust een paar kilometer tot we aankomen bij een rotstekening van de Maori van wel 14 meter hoog! Het zag er heel indrukwekkend uit en het is alleen vanaf het water bereikbaar dus ook niet veel toeristen. Even verderop houden we pauze op een strandje en duiken we weer het water in. Heerlijk vakantie vieren zo!

De volgende bestemming ligt een stuk zuidelijker: zo’n 4 uur rijden vanaf Taupo. Onderweg gaan we een klein weggetje op om de eerste scene van ‘River Anduin’ te zien. Eerst lijkt het allemaal heel erg vredig met prachtig groen gras en grazende schapen. Maar als we bij de rivier komen zijn er ineens enorme kliffen te zien en helemaal onderaan het dal stroomt de rivier. We lopen over het smalle bruggetje waar je ook vanaf kan bungeejumpen (hoogste van het Noordereiland) en rijden dan weer verder naar het zuiden toe.


Onderweg nog even inkopen doen, omdat dat dichtbij de camping niet kan en dan rijden we over de ‘wijnroute’ van Nieuw-Zeeland. Druivenstruiken en olijfbomen wisselen elkaar af in dit landschap en in de achtergrond zie je de vallei liggen waar Upper Hutt en Lower Hutt liggen. De camping in Martinborough is een stuk kleiner en daardoorrustiger gelukkig. We zetten het tentje op en laden de apparaten op tijdens het avondeten in de lounge.

29 December rijden we nog een stukje zuidelijker naar de Putangirua Pinnacles. Hier is ook weer een scene gefilmd, namelijk de Dimholt Road (Paden der Doden), hier lopen Aragorn, Legolas en Gimli naar de Army of the Dead. Het moet er dus een beetje spookachtig zijn en na anderhalf uur wandelen door een vallei zien we een gebied met allemaal gekke rotsformaties die inderdaad iets onheilspellends hebben. Met coördinaten vanuit een boek staan we exact op dezelfde plek waar gefilmd is. Een bizarre locatie in dit groene landschap.De dag voor oud en nieuw is het dan zo ver! We gaan naar paps en oma’s oude huis! Maar voordat we daar uiteindelijk aankomen bezoeken we eerst nog een aantal Lord of the Rings locaties. Rivendell, de stad van de elven is gefilmd ten noorden van Upper Hutt. Om in de vallei te komen (waar het helaas bewolkt is), moet we eerst de bergen over en

trotseren we de harde wind die hier waait. Eenmaal weer beneden in de vallei is de wind een stuk minder en lopen we naar het bos waar ze gefilmd hebben. Allerlei gebouwen, bruggen en poorten zijn hier gebouwd en weer afgebroken (op één na). Het is dus lastig herkennen, maar de foto’s die daar staan aangegeven helpen je een handje. Even verderop in Upper Hutt is een park waar Gandalf en Saruman lopen alsof ze in de tuinen van Isengard zijn, maar hier valt niets te herkennen.Even terug op de snelweg en dan slaan we linksaf steken het spoor over en dan rijden we via Somme Road naar Heretaunga Square! Heel raar om nu in het echt over deze weg naar paps huis te lopen terwijl ik dit al jaren geleden heb opgezocht op google earth! Eventjes lopen richting de hoek van de straat en dan herken ik meteen het huis van de oude zwart-wit foto’s. We bellen aan en gelukkig zijn de bewoners thuis, na ze ingelicht te hebben waarom we in vredesnaam bij hun aanbellen gaan ze op zoek in de administratie om een naam te zoeken. Sandra & Alasdair nodigde ons uit om binnen te komen en dat wilden we maar al te graag natuurlijk. We kregen een hele rondleiding (en mochten foto’s maken). Ze vertelden alle informatie die ze wisten over het huis, een weggehaalde muur en een veranda die erbij gebouwd is waar we een uur gepraat hebben met een typisch Nieuw-Zeelands kopje thee. Hele aardige mensen die me m’n gang liet maken om het huis van alle kanten te fotograferen. Het voelde wel heel raar om gelopen te hebben waar pap en oma ook ruim 50 jaar geleden hebben gelopen! We kregen nog 2 lokaal gebrouwen biertjes mee en na veel foto’s later bedankten we ze voor de gastvrijheid en hebben we een e-mail adres gekregen om wat oude foto’s naar hun te sturen. Nog even een foto van het straatnaam bordje (de politie zat ons gek aan te kijken) en dan nog een keertje heen en weer lopen naar het huis toe. Heel bijzonder om daar eindelijk eens geweest te zijn!In Lower Hutt halen we in een Nederlands winkeltje oliebollen voor oud en nieuw en houden ons in om ook peperdure hagelslag te kopen. Een kwartiertje verder rijden en we zitten in het drukke Wellington (waar het echt altijd waait, niet voor niets wordt het Windy Welly genoemd). We slepen alle spullen 5 hoog en doen meteen boodschappen in de supermarkt aan de overkant van de straat.Op Oud en Nieuw gaan we naar het Te Papa museum midden in het centrum. Even zoeken waar het begon, blijkbaar pas op de 3e verdieping, maar vanaf daar was vooral de Maori geschiedenis heel interessant en indrukwekkend. Hoe de westerlingen al het land van de Maori hebben afgepakt en hoe er nu weer geprobeerd wordt om met veel respect om te gaan met de cultuur van de Maori. Op scholen wordt er het een en ander over lesgegeven en ook op televisie zijn er enkele zenders compleet in het Maori.


Na een paar uur doorgebracht te hebben in het museum wordt het tijd om als een van de eerste 2019 in te gaan. Op een plein staan er allerlei eetstandjes waaronder een Nederlandse die ‘Dutch Donuts’ (oliebollen) verkoopt. Wij gaan voor de Thai en eten het tussen de kiwi’s onder het genot van live muziek op.

Het evenement verschuift richting het water waar een podium gebouwd is aan de rand van een binnenmeertje. Hier zitten we de laatste uurtjes lekker in het gras te luisteren naar de live muziek met onder andere nummers van Aretha Franklin en tellen we om 9 uur alvast af voor de kleintjes. Rond half elf wordt het pas écht donker en voor je het weet tellen we af voor 2019. 3 2 1… vuurwerk! Niet de meest spectaculaire shows, maar het was wel een hele leuke ervaring om zo tussen de locals het nieuwe jaar in te gaan. Nog eventjes luisteren naar de live muziek en dan bellen we nog even naar het thuisfront.

De volgende ochtend luisteren we nog even naar Queen en kunnen we de beste wensen naar Nederland sturen. We gaan vandaag Mt. Vic (Victoria) op vanaf waar we een prachtig uitzicht hebben over de gehele stad. In de verte zien we het vliegveld en de vliegtuigen die op en af vliegen. We zien ook mooi bloeiende Puhutukawa’s! We nemen de speciale hobbit route naar beneden en vinden daar de plek waar de hobbits schuilen voor de Nazgûl. Vooral aan de bomen kan je goed zien dat hier allerlei scene’s gefilmd zijn.


De laatste dag rijden we naar een buitenwijk waar de Weta Cave is. De studio waar onder andere aan The Lord of the Rings, The Hobbit, Avatar en Narnia is gewerkt. Leuk om te zien hoe hier iedere fantasie werkelijkheid wordt, levensgrote trollen, levensechte poppen en miniatuur steden die allemaal gebruikt worden om de films te maken. Nog even het bijbehorende winkeltje doorlopen en wat souvenirs kopen. Verder doen we die dag niet heel veel vanwege de hitte. Een beetje voorbereiden en uitzoeken wat we allemaal willen doen op het Zuidereiland waar we de volgende dag per veerboot heen gaan!


 

Movie time!IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page