top of page

Dagboek: Sydney

2 Mei 2019, de laatste dag in Nieuw-Zeeland is aangebroken. Gek om het land, waar we 6 maanden met veel plezier hebben gereisd en gewoond, weer te moeten verlaten. Zo'n ontzettend mooi land met ongelooflijk veel verschillende landschappen die allemaal bloedmooi zijn. Het zal voor altijd de reis van ons leven zijn die we nooit meer zullen vergeten. Weet je nog toen in Nieuw-Zeeland dat we...


Ja dat gaat nog vaak voorbij komen in onze gedachtes, gelukkig hebben we nog de tijd om een keertje terug te komen.

Het einde van Nieuw-Zeeland betekent nog niet het einde van onze reis, de volgende bestemming is namelijk Sydney! Aan de andere kant van de Abel Tasman zee, op drie uur vliegen van Auckland vandaan, ligt Australië waar we 7 dagen zullen verblijven.


Om half acht staan we naast ons bed de laatste spulletjes in te pakken. Snel nog even ontbijten en de spullen die we overhebben zoals wat pindakaas, kaakjes en pasta laten we achter in het hostel. Negen uur 's ochtends staan we dan bij de bushalte tegenover ons hostel, waarmee we direct naar het vliegveld gaan. Keurig drie uur van te voren staan we dan op het vliegveld waar we nog niet de bagage kunnen afgeven... We knopen de touwtjes van onze tassen aan elkaar zodat ze niet ergens achter kunnen haken en na een half uurtje kunnen we dan eindelijk verder. Nog heel even kunnen we zeggen dat we in Nieuw-Zeeland zijn en dan is het opeens voorbij, de eerste weken hier voelen zo lang geleden, maar toch voelt het alsof het allemaal veel te snel is gegaan.


Om twee uur vliegen we dan echt naar Sydney, na een hele tijd water gezien te hebben, komt er land in zicht: als je goed kijkt zie je het centrum en ook het opera huis op de foto!

Het is een hele tijd wachten op onze bagage en terwijl we wachten worden we alvast gecontroleerd op de spullen die we meenemen. We vinkten aan dat we op een boerderij zijn geweest omdat we tijdens het wandelen tussen het vee liepen, daarop reageerde de man: "Ah New-Zealand... whole place is a farm". De toon is gezet, beetje zoals België het lachertje is voor Nederland is Nieuw-Zeeland het lachtertje voor Australië. Eind van de middag kopen we een Opal-kaart (ov-kaart voor Sydney) en rijden we met de metro naar King's Cross station waar ons hostel op 5 minuutjes lopen bevindt.


Tijdens het lopen merken we dat het al vroeg donker wordt en valt ons meteen een loopvogel met een kromme snavel op: de ibis! Met een bezwete rug komen we aan bij het hostel en kunnen we na even wachten de kamer eindelijk in. De temperatuur valt gelukkig enigszins mee en de kamer is uitgerust met koelkastje en TV! Snel spullen gedropt en korte broek aan en even wat bij de McDonalds halen om de hoek. 's Avonds gaan we nog even naar de supermarkt om wat ontbijtspulletjes te halen, de prijzen lijken redelijk hetzelfde te zijn als in Nieuw-Zeeland. Wel is de benzineprijs hier ongelooflijk laag, omgerekend zo'n 90 cent per Liter. Thuis vallen we als een blok in slaap.


De eerste dag gaan we lopend naar het centrum. Via een loopbrug komen we de botanische tuin ingelopen waar vele ibissen over het gras lopen. We lopen langs het kunstmuseum van New South Wales, de provincie waar Sydney onderdeel van uitmaakt. Daarna komen we langs de staatsbibliotheek van New South Wales en nemen we even een kijkje. Op de grond zien we de kaart van Nieuw-Holland, gemaakt door Abel Tasman. Toch weer een beetje Nederlands trots gevonden in deze enorme stad. Midden in het park staat het regeringshuis van Sydney waar we de eerste Kookaburra spotten die hier ook wel bekend staat als de lachvogel vanwege zijn roep die erg lijkt op een mensenlach.


Nadat we de uitgang weer vinden van het omheinde regeringshuis lopen we naar de toeristentrekpleister van Sydney: het opera huis! Van dichtbij ziet hij er toch anders uit als gedacht. Blijkbaar bestaat het uit 3 verschillende delen, één restaurant en twee zalen, maar van een afstand lijkt het op een geheel. We lopen een rondje om het opera huis en dan begint het langzaam steeds harder te regenen. We schuilen in een paar souvenirs-winkels en gaan dan het centrum in om wat te lunchen en shoppen in het Queen Victoria gebouw, The Strand Arcade & Pitt Street Mall. Op de terugweg lopen we weer door de botanische tuin richting ons hostel en lopen we de grote geelkuifkaketoe tegen het lijf (achteraf opgezocht uiteraard).


De volgende dag gaan we met de metro naar de overkant van het water en lopen we door het Luna Park, een pretpark met uitzicht op het centrum van Sydney. Op loopafstand ligt het 'Admiralty House', het huis van de gouverneur-generaal van Australië. Daar aangekomen blijkt het heel druk te zijn, tassen worden gecontroleerd en er staat een enorme rij om het huis te bezichtigen. Ook de Royal Bentley waar de koningin in gereden heeft, krijgt veel belangstelling. Vanuit de tuin, die goed bewaakt wordt, heb je prachtig uitzicht over het water, het opera huis en de 'Harbour bridge'.


De beroemde boogbrug is een enorme brug en is met een lengte van ruim 1100 meter lang niet de langste boogbrug, maar met 8 rijbanen, 2 treinsporen een fiets- en looppad wel de breedste. Het is ook nog mogelijk om de brug te 'beklimmen', hiermee kom je tot de top van de boog.


's Middags lopen we over de brug richting het centrum en komen we allemaal eetkraampjes tegen. Bij wat livemuziek lunchen we met pizza en lopen we over een klein festival wat plaatsvindt onder de brug... Iets verderop is een kleine pier waar je perfect uitzicht hebt op het opera huis. Als het langzaam donker begint te worden gaan we in de buurt wat eten en daarna lopen we over de pier naar het opera huis, omdat daar een lichtshow wordt gehouden.We lopen deze dagen vele kilometers dus eenmaal thuis is het heerlijk om even TV te kunnen kijken vanuit het bed. Op 4 Mei is het weer wat tegenvallend, en omdat we eerst naar de dierentuin wilden moesten we snel even wat anders uitvogelen. Het plan wordt om naar Manly Beach te gaan met de ferry, omdat daar een mooie snorkelplek is. We kunnen een snorkelset lenen bij ons hostel, en gaan dan met de metro naar de haven en daar nemen we de ferry naar Manly Beach wat ongeveer een half uurtje varen is. We zitten voorin op het dek, maar de laatste tien minuten staan we binnen omdat het weer begint om te slaan. Eenmaal weer op land lopen we langs de hoofdstraat en schuilen we een beetje voor de regen door wat winkeltjes in te gaan. Eenmaal bij het strand aangekomen is het weer wat beter geworden en zien we vele surfers in het water liggen. Om naar de snorkelplek te komen moeten we nog even doorlopen langs het water. Daar is een klein strandje waar we niemand zien snorkelen... na even twijfelen toch maar even snel omgekleed en het water in, wat gelukkig nog een lekker temperatuurtje heeft! De eerste meters is het vooral zand, maar daarna komt er al snel koraal in zicht en vele verschillende vissen. Iets verderop zijn er enorme scholen vissen die je tegemoet komen zwemmen.


Voordat het weer omslaat ga ik het water weer uit en kan Nathalie het water in, maar een man vertelt dat er haaien in de buurt zijn... dit keer betekent dat goed nieuws blijkbaar want het zijn de port-jackson haaien van ongeveer een meter lang die gevaarloos zijn. Nathalie gaat het water in en komt met een big-smile terug, 4 haaien en een cuttlefish (zeekat) en natuurlijk dezelfde scholen vissen die ik had gezien en dit is haar eerste keer snorkelen ooit!


Het begint nu langzaamaan weer te druppelen en we lopen daarom weer terug naar het surfstrand en dan via de winkelstraat terug naar de ferry waarmee we naar de haven varen. Voordat we de metro terug nemen, gaan we naar een Lindt-café waar we een verrukkelijke chocomel halen en op die manier de druilerige dag afsluiten.

Maandag is het weer een stuk beter geworden en gaan we nu wel naar de dierentuin die zich ook aan de overkant van het water bevindt. Met de ferry steken we het water over en komen we bij de achteringang van de dierentuin uit. Er zijn een aantal shows die hier dagelijks worden gehouden, we pakken eerst meteen een vogelshow mee waar ze de kaketoes, duiven en gieren laten overvliegen. Langs de olifantjes en reptielenhuis waar een komodovaraan van 2 meter liep en waar we even met de neus op de feiten worden gedrukt met alle slangen die hier voorkomen. Snel door naar een spinnenshow, waar een soort Freek Vonk met trots zijn spinnen laat zien waaronder de Huntsman Spider (zoek maar op). Ik durf hem niet eens aan te kijken waarop mijn buurman zegt dat hij hem laatst nog in z'n bed vond... leuk hoor Australië haha.

Dan naar het hoogtepunt van de dierentuin, natuurlijk: de kangoeroes en koala's! Verschillende soorten kangoeroes huppen gewoon langs je heen en liggen lekker te genieten in het zonnetje. Even later zien we ook de koala's in de eucalyptus bomen hangen en huppen!


Tot sluitingstijd hebben we ons vermaakt met deze diertjes en daarna pakken we de ferry weer terug.

Op 7 Mei wilden we naar de Blue Mountains gaan, een nationaal park met waanzinnige natuur waar je doorheen kan wandelen. We hadden ons vergist in de duur van de treinrit, blijkbaar 2 uur en dus bewaarden we dit voor morgen. We gaan even terug naar ons hostel en doen het even een dagje rustig aan. 's Middags lopen we nog even door de botanische tuin en zien hier honderden hardlopers. Of het een speciaal evenement is komen we niet achter, maar blijkbaar hebben veel mensen op dinsdagmiddag vrij. We kopen de laatste souvenirs voor het thuisfront en via de kathedraal van Sydney gaan we weer richting huis.


Woensdag staan we vroeg op en met de metro gaan we naar het centraal station en pakken daar de trein naar de Blue Mountains. De rit begint vrij saai door de stad, maar langzamerhand wordt het groener en komen er meer bergen tevoorschijn. We zien kangoeroes buiten lopen, of ze wild zijn weten we niet, en na 2 uur komen we aan bij ons station: Katoomba. Zodra we uitstappen merken we dat we iets vergeten waren, in Australië kan het ook koud zijn... We hadden geen jas mee maar gelukkig wel onze fleece-vesten en we beginnen met lopen naar de rand van het dorpje. Na 1 kilometer komen we aan bij het visitor centre en daar is meteen hét uitzichtpunt op 'The Three Sisters':


Een prachtige vallei omheind door bergen bekleed met een groene deken. Omdat de bus hier makkelijk kan komen staan we hier niet alleen... honderden aziaten lopen om ons heen. Gelukkig kan je hier uitermate goed wandelen en doen zij dat niet! Via een klein paadje langs de kliffen lopen we door het natuurgebied. Omdat het vrij bewolkt is, pakken we de camera er snel bij als de zon eventjes doorbreekt. We spotten onderweg een Pennantrosella, een prachtige rood blauwe papegaai en na zo'n 3 uur wandelen turen we nog even naar de vallei en dan lopen we terug om de warmte op te zoeken in een café. Daarna nemen we weer de trein terug waar ik lekker 2 uurtjes kan tukken en Nathalie nog een keer kangoeroes weet te spotten vanuit de trein. Dichtbij ons hostel zit een domino's waar we dankbaar gebruik van maken als we om half 8 's avonds thuiskomen.

De laatste dag in Sydney is alweer aangebroken, en er staat nog één ding op ons to-do-lijstje: Bondi Beach. Het beroemdste strand van Sydney en misschien wel van Australië vanwege de surfers. Er is zelfs een TV-programma, Bondi Rescue, wat hier plaatsvindt. Voordat we hierheen gaan lenen we weer een snorkelset en gaan met de bus naar Clovely Beach. Het is een klein strandje met een smalle doorgang naar de zee waar aan weerszijde vele mensen op de kade in de zon liggen. We leggen hier onze spullen neer en dit keer gaat Nathalie als eerste het water in. Door de smalle doorgang naar de zee is hier een sterke golfslag en is het lastiger snorkelen, ook het aantal vissen valt een beetje tegen helaas. Opmerkelijk is wel een erg grote vis die stenen omver duwt om wat eten te vinden. Daarna ga ik te water en vind ik ook diezelfde grote vis, maar verder niet echt iets noemenswaardig.


We pakken onze spullen weer op en lopen nu via een mooi wandelpaadje langs de kust naar Bondi Beach. Tientallen surfers liggen hier in het water en we bekijken af en toe of ze het een beetje kunnen. We halen een ijsje langs de winkelstraat en zitten dan nog eventjes op het strand om naar de surfers te kijken. We sluiten af met ons avondeten in een restaurant waar je eerst de stukken vlees ziet liggen en dan per stuk kan bestellen wat je wilt. En dan zit de laatste dag in Sydney er alweer op.

Op 10 Mei staan we om 6 uur op en pakken we de laatste spullen weer in onze backpacks. We maken de laatste dollars op aan de zoveelste chocomel en met een half uurtje vertragen zeggen we gedag tegen het mooie Sydney! Bij opstijging zien we nog een glimp van het opera huis die op zo'n honderd foto's staat en dan vliegen we de wolken door.

 

(lang) Filmpie!


IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page