top of page

Dagboek: Singapore

10 Mei wordt weer een reisdag, want we vliegen door van Sydney naar Singapore. Met een negatief saldo op onze metrokaarten verlaten we Australië waar we alleen maar leuke herinneringen hebben gemaakt.

Bij het opstijgen krijgen we nog een mooie blik te zien op de haven van Sydney, maar al snel verandert het landschap en krijgt het een rode tint.


3 films later (Aquaman, Mortal Engines en Bohemian Rhapsody) landen we op Singapore Changi Airport. Het is een hypermodern vliegveld, maar het land kent ook aparte regels zoals het niet toestaan van kauwgom. Eenmaal door de douane zoeken we de metro en voor een aantal cent rijden we in een brandschone metro naar ons hotel. Meteen vallen de vele talen ons op tijdens het omroepen van de stations, want er wordt in 4 talen omgeroepen: Engels, Tamil, Maleis en Mandarijn. Nog iets wat opvalt: de hitte... het is hier jaar in jaar uit 30+ graden. 's Nachts koelt het gelukkig wel wat af naar een 25 graden, maar met de backpack's op in de zon is het behoorlijk zweten.


We vinden ons hotel wat de meest luxe accommodatie is van onze gehele reis. Eindelijk een fatsoenlijke douche en een eigen wc. De airco hebben we snel maar wat lager gezet want met 22 graden zaten we beide te rillen van de kou. We moesten alleen nog even wat avondeten regelen, maar gelukkig gebeurt dat hier allemaal op straat en was de eerste fried rice al snel een feit, heerlijk!


De volgende morgen hoefden we niks te regelen, want we hadden onze eigen gids: Boaz! Per toeval konden we hier elkaar ontmoeten want Boaz is hier gaan werken toen wij de reis al geboekt hadden. Om kwart over 9 spraken we af bij een speciaal plekje om het Singaporese ontbijt te proberen: rauwe ei (was net soep) met mierzoete koffie. Ik ging voor de toast met Kaya (soort honingsausje) en heb de soep maar overgeslagen, Nathalie heeft wel een paar happen (of slokken, het is maar hoe je het bekijkt) genomen...


Daarna kregen we zowaar een uitgebreide tour door de stad. Van China Town tot een Boeddhistische tempel, en van vele streetfood markten, naar de Marina Bay Sands: het meest kenmerkende gebouw voor deze stad. Ook de stank van de durian kon niet ontbreken.


Via de loopbrug loop je naar het winkelcomplex naast de Marina Bay waar de meest luxe producten te koop zijn. We keken onze ogen uit, naast de gigantische hoeveelheid roltrappen kan je hier op een bootje door het complex varen en naast een kunstmatige waterval je lunch bestellen.


Via de Fountain of Wealth gaan we naar Orchard Road, waar aan de ene kant de grote merken hun plekje hebben weten te bemachtigen en aan de andere kant het een doolhof is aan kleine winkeltjes die alles en nog wat verkopen. Geen prullaria, maar hoogstaande smartphones en sierraden, alleen ziet het er allemaal erg goedkoop uit. Vreemde wereld...

's Avonds eten we weer bij een foodcourt en lopen we nog even langs Gardens by the Bay, het meest futuristische park ter wereld waar Singapore bekend om staat en waar we later nog eens doorheen lopen. Aangezien we hier zo'n beetje op de evenaar zitten wordt het erg snel donker en krijgen we een fonteinshow te zien, en wat voor een...


Boaz heeft het mooi weten te vertellen, de show representeert dit land: over de top bestaat niet. De meest intense 10 minuten met lichtflitsen, fonteinen en keiharde muziek gaan voorbij en als je denkt dat het niet erger kon wordt er steeds een schepje bovenop gegooid. Het beeld wat hier geschetst wordt is dat hier alles kan qua innovatie. Het land kent maar weinig misdaad en de technologie is erg vooruitstrevend. Maar het heeft ook een keerzijde, aan de lantaarnpalen hangen camera's als trosjes bananen en de boetes zijn ongekend hoog.


Met het idee om een drankje te gaan doen met uitzicht stappen we de lift in en staan we binnen no-time op een rooftop bar. Een iets te luxe aangelegenheid als je het ons vraagt, maar we genieten wel even van het uitzicht. Dat is nog eens wat anders dan de bergen in Nieuw-Zeeland. We sluiten de dag af met een drankje op straat en bedanken Boaz voor de mooie en leerzame dag en spreken af om morgen de apen op te zoeken.

Op aanraden van paps gaan we naar Bukit Timah Nature Reserve. Hier zouden we apen en tropische vlinders kunnen spotten. Het is wel erg afzien in deze temperaturen en luchtvochtigheid tijdens het wandelen, maar we zien wel een paar kleine mooie vlinders en horen tropische vogels fluiten. Van de apen ontbreekt nog ieder spoor, maar we spotten wel een varaan van ongeveer 1 meter die ons pad oversteekt! Eenmaal terug bij het startpunt van de wandeling zien we zo'n tientaal java-apen chillen op de parkeerplaats. Niet helemaal zoals we verwacht hadden, maar we hadden de hoop al opgegeven dus dit maakte het meer dan goed!

We nemen weer afscheid van Boaz en halen wat te eten op een foodcourt. Daarna gaan we naar de Gardens by the Bay en lopen door het park. De enorme kunstmatige bomen wekken energie op met de zonnepanelen en langs de behuizing kunnen er planten groeien. 's Avonds worden er 2 shows gegeven met een maandelijks wisselend thema, deze maand op het programma: discomuziek...

Zeer indrukwekkend is het wel, maar met al die lichtflitsen en keiharde muziek kunnen we ons niet voorstellen dat de dierenwereld hier blij van wordt. Het is er ook nog eens een drukte van jewelste en lopen daarna terug naar ons hotel. De voetjes zijn weer moe, maar het is wel duidelijk dat Singapore graag pronkt met wat ze allemaal wel niet kunnen.

Op 13 Mei besluiten we in Little India te gaan ontbijten, de geuren en kleuren spatten er vanaf! Dan gaan we met de metro door naar de F1 pitlane die buiten het raceweekend om gewoon bereikbaar is met de voet. We lopen langs de namen van de coureurs en gaan dan rechtsomkeert want het is zinderend heet op het asfalt.


's Middags gaan we weer naar de Gardens by the Bay en ditmaal gaan we de 2 'domes' in. De grootste indoor waterval bevind zich (natuurlijk) hier en er wordt stilgestaan bij de klimaatverandering. Hierin wordt het weer duidelijk hoe Singapore reclame maakt voor zichzelf want ze geven zichzelf een schouderklopje qua duurzaamheid, terwijl we de afgelopen dagen ook merken dat het een cultuur is om de winkels zo koud mogelijk te houden en er overal wegwerpplastic gebruikt wordt.


Nou goed. Daarna gaan we nog de andere dome binnen en het blijkt dat het thema deze maand 'Nederland' is. Dat is natuurlijk even schrikken, dus we maken een kort rondje en gaan dan maar weer snel weg uit het koude kikkerlandje.


Via China Town voor wat souvenirs wordt het langzaam weer avond en pakken we de lift omhoog naar het dakterras van het Marina Bay Sands hotel. Voor de toeristen is er een apart terras (de punt), gescheiden van de rest van het terras met 'infinity pool' voor de gasten. Het is wel een ongelooflijk uitzicht over het park en al die kantoorgebouwen. Wat ook opvalt zijn de vele stilliggende vrachtschepen die wachten om de haven binnen te komen.


Links: het uitzicht over het park met de 'domes' en futuristische bomen, op de achtergrond liggen alle vrachtschepen. Rechts: 'infinity pool' voor de gasten.


We vertoeven ons hier een tijdje en bekijken beide shows, ditmaal van bovenaf.


Op 14 Mei gaan we met de autonome metro naar Sentosa Island, het meest kunstmatige eiland wat je maar kan bedenken. Het hele eiland is opgespoten (daar zijn we wel bekend mee in Nederland), maar het is volgebouwd met pretparken en winkelcentra. Ik zou er niet aan moeten denken om met 32 graden in een achtbaan te gaan zitten...

Hier staat ook de grote versie van de Merlion, de naam verwijst naar het vissersstadje wat vroeg Singapore was (Mer = Sea) en de originele naam Singapura wat de Leeuwenstad betekend.


Na een rondje te hebben gelopen gaan we weer naar het centrum en 's avonds gaan we met Boaz naar de Sushiband.

Heerlijk gegeten, maar we moeten wel helaas afscheid nemen van Boaz, die hier toch wel een heel ander leven leidt dan in Nederland.
Onze laatste dag breekt aan, na 191 nachten is ons avontuur voorbij en gaan we weer terug naar Nederland. We hebben beide wel zin om weer terug te gaan, maar het is wel een enorm geslaagde reis geweest die we nooit meer gaan vergeten.


We geven onze backpack's af bij ons hotel zodat we daar niet de dag mee moeten sjouwen. Door het ondergrondse gangenstelsel van Singapore vinden we weer onze metro (dit was toch steeds weer een avontuur) en gaan naar de botanische tuin. De schildpadden zwemmen hier vrolijk rond en even later komt er een waar monster de kant opgelopen...

Een varaan van zo'n 2 meter lang komt met een vis in z'n bek het land opgelopen. Op een afstand van zo'n anderhalve meter staan wij toe te kijken en na een tijdje verdwijnt hij weer in het meer. Wat een beest was dat! Niet veel later begint het ineens te hozen en schuilen we voor de enorme plensbui. Gelukkig is het na een halfuurtje weer droog en we lopen naar ons laatste plekje voor het avondeten. Het is een foodcourt (Telok Ayer Market) waar stipt om 7 uur de straat wordt afgezet en duizenden (ik overdrijf niet), maar echt duizenden satéstokjes tegelijkertijd op het vuur worden gegooid. Terwijl Nathalie binnen naar iets lekkers op zoek is, wordt ik overladen met menukaarten en bestel wat saté. We zijn ergens gaan zitten en vanzelf worden de stokjes mijn kant opgebracht en even later komen de welverdiende biertjes.


Om 8 uur nemen we de metro naar ons hotel, pakken de backpack's en vertrekken naar het vliegveld om daar via Frankfurt uiteindelijk in Nederland aan te komen waar onze beide ouders en Loes en Romy ons opwachten! Eindelijk weer eens lekker thuis en een normaal temperatuurtje, maar oh wat was het een prachtig half jaar!IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page