top of page

Reisroute Schotland: combineer de NC500 met Isle of Skye!

In deze blog vind je onze 2-weekse reisroute door Schotland, waarbij we ook een aantal hoogtepunten zullen benoemen voor als je meer tijd hebt.


Schotland, een prachtig land met uitgestrekte natuur, prachtige kastelen en natuurlijk whiskey. Vooral de uitgestrekte natuur is iets waar wij ons op verheugden. Tobias had voor de kerst een boekje over de Cape Wrath trail gekregen en daarmee begon het idee om naar Schotland te gaan. De Cape Wrath trail hebben we besloten (nog) niet te doen, in plaats daarvan hebben we gekozen voor een roadtrip.

Een roadtrip door Schotland, een van de beste landen in Europa om wild te kamperen! Net als in Noorwegen en Zweden, bestaat er het Land Reform Act. Deze wil zeggen dat je het recht hebt om met je tent wild te kamperen. Kortom, voor veel wandelaars is dit een super land om heen te gaan.


Hoe reis je het beste door Schotland?

In onze mening is een roadtrip de ultieme manier om door Schotland te reizen. Of je dit doet met een campervan of met de auto hangt af van je voorkeur, maar de flexibiliteit van eigen vervoer is absoluut een must als je naar wat meer afgelegen plekken wilt reizen. Aangezien wildkamperen is toegestaan, kan je op deze manier op hele mooie plekken slapen en is het zelfs gratis!


Wanneer reis je het beste naar Schotland?

Schotland staat bekend om een nat klimaat, het regent er dus ook regelmatig. Welke tijd je van het jaar gaat, je zult wisselvallig weer tegen komen. Over het algemeen is april-mid juli de beste tijd als het gaat om reden. Ook zou ik zelf augustus afraden. Dit is namelijk het hoogseizoen voor de midges. Midges zijn kleine zandvliegen die bijten, erg vervelend, zeker als je veel buiten bent en wilt kamperen.

 

Onze 14-daagse reis door Schotland:

Al snel hadden we een paar highlights uitgekozen die we graag wilden zien. Zo wilde ik heel graag naar Isle of Skye om (onder anderen) de Old Man of Storr te zien, en wilde Tobias graag de North Coast 500 (NC500) rijden. Dit combineren met Edinburgh resulteerde in de volgende reisroute voor ons.

 • Dag 1: Kom met de boot aan in Newcastle en rijdt door naar Edinburgh.

 • Dag 2: Verkennen Edinburgh

 • Dag 3: Rijden naar Loch Ness.

 • Dag 4: Begin NC500, rijden naar John 'O Groats.

 • Dag 5: NC500, rijden naar Durness.

 • Dag 6: NC500, rijden naar Kyle of Lochalsh.

 • Dag 7-9: Isle of Skye.

 • Dag 10: Fort William.

 • Dag 11-13: Loch Lomond & the Trossachs.

 • Dag 14: Terug naar Newcastle en met de bot naar IJmuiden

N.B. wij namen de avond voor dag 1 de boot vanaf IJmuiden waardoor we 's ochtends wakker werden in Newcastle en zo de vakantie begonnen.

 

Dag 1: Aankomst met de boot in Newcastle en rij door naar Edinburgh.

Reis je net zoals wij, vanuit Nederland, is de optie om met de boot vanaf IJmuiden te reizen zeker een aanrader! Doordat je met je eigen auto gaat, bespaar je flink in de kosten van een huurauto. Ook konden wij op deze manier al onze tentspullen en backpacks gemakkelijk meenemen. De boot vertrekt de avond van te voren, echter moet je wel al rond een uur of 4 aanwezig zijn. Op de boot zelf heb je dan een basic slaaphutje die je verder kunt upgraden. Op dag 1 reden we rond 11 uur, lokale tijd, van de boot. Je kunt ervoor kiezen om in een keer naar Edinburgh te rijden, of nog ergens onderweg een tussenstop te maken. Wij kozen ervoor om onderweg bij Alnwick Castle te stoppen. Hier is de scene van Harry Potter: the Philosopher's Stone gefilmd waarbij Harry leert vliegen. Aangezien je (prijzige) entree moest betalen, hebben we na een korte lunch besloten door te rijden.


Als je geen tussenstop neemt, zal je al in de middag aankomen in Edinburgh. Mocht je net als wij je auto buiten de stad willen parkeren, sinds parkeren in de binnenstad erg prijzig is, kun je dit bij verschillende P+R plekken doen. Wij hebben onze auto bij Hermiston Park & Ride gratis geparkeerd en de bus de binnenstad in gepakt.

Mocht je per vliegtuig naar Schotland gaan, raden we je aan om te vliegen naar Edinburgh en je huurauto/van op te halen wanneer je de stad uit gaat. In de stad heb je geen auto nodig.

Eenmaal in Edinburgh kan je een mooie avondwandeling maken langs de Royal Mile en door het park lopen.


Dag 2: Verkennen Edinburgh.

In principe zou meer tijd voor het verkennen van de vele leuke plekjes in Edinburgh leuk zijn geweest, maar voor ons was de anderhalve dag die we hadden volledig genoeg om de highlights te kunnen zien. Beginnend met het Edinburgh Castle, deze is absoluut een must en als je je bezoek goed plant, kun je het dagelijkse kanonschot om 1 uur zien.

Na twee uur hier rond te lopen, hadden wij gereserveerd om een whiskey proeverij te doen. Want, zeg nou zelf, in Schotland hoor je whiskey te drinken toch?! Wij kozen voor de Gold Tour en ik kan het absoluut aanraden! Als je weet dat je niet van whiskey houdt, zou ik persoonlijk de Silver Tour kiezen, dan krijg je maar 1 whiskey te proeven in plaats van 5. Ook al houd je niet van whiskey, is het leren van het proces en het zien van de gigantische collectie alsnog een leuke ervaring.


Dag 3: Rijden naar Loch Ness.

Om de rijdagen niet te vermoeiend te maken, raden we aan om niet meer dan 3 a 4 uur op een dag te rijden. Aangezien de North Coast 500 bekend staat om een prachtige route, wilden wij hier de tijd kunnen nemen en besloten dus naar Loch Ness te gaan om de volgende dag goed te kunnen beginnen. Dat Loch Ness zo goed op de route lag, was mooi meegenomen want door de bekende verhalen waren wij toch wel benieuwd of we Nessie konden spotten ;). Onderweg naar Loch Ness begon voor ons de eerste regen en helaas hebben we de rest van de vakantie nagenoeg geen droge dagen meer gezien. Maar, zoals het gezegde gaat, There is no such thing as bad weather, just bad clothing. Gelukkig hadden wij voorafgaand aan de vakantie goed geinvesteerd in regenjassen en ik zou zeker aanraden een goeie mee te nemen. We sliepen 's avonds in de buurt van Loch Ness, op een mooie rustige camping waar zelfs een aantal ontsnapte Highland Coo's langsliepen!


Dag 4: NC500 deel 1.

Aangezien de NC500 een prachtige route is, met veel mooie uitstapjes, wil je hier zeker genoeg de tijd voor nemen. Zeker hoe verder noordelijk je komt, hoe meer afgelegen en realiseer je dat 100 km/h op deze wegen simpelweg niet kan. Ook raden we je aan op tijd je accomodaties te boeken, zeker in het hoogseizoen. Als je kampeert, ben je hierin wat vrijer maar wij zagen dat ook begin mei de campervan plekken al helemaal vol zaten.

De eerste dag van de NC500, rijd je langs de oostkust en komt uiteindelijk aan in John 'O Groats. Een piepklein dorpje met de meest noordelijke bierbrouwerij van Schotland!

Een leuk uitstapje hier, is om naar Duncansby Stacks te zien, de welbekende twee pieken die uit het zeewater stijgen.


Dag 5: NC500 deel 2.

Deze dag begin je vroeg, want nu komt steeds meer het mooie deel van de route. Kort na vertrek is er al een eerste tussenstop, Dunnet Head. Hier zijn een aantal kliffen waar veel verschillende vogels hun thuis hebben, zoals ook de prachtige papagaaiduiker. Neem zeker een verrekijker mee, want met het blote oog zal het moeilijk zijn de kleine vogels te herkennen. Vooral in de lente en begin zomer zijn de papegaaiduikers veel aanwezig, maar ook andere mooie vogelsoorten zoals de Alk.

Vervolgens rijd je langs de mooie landschappen en velen schapen (en lammetjes) door naar Durness. Onderweg stop je waarschijnlijk net als wij vaak om nog mooie foto's te maken. Eeenmaal in Durness is er in de buurt the Smoo Cave. Dit is een leuke avondwandeling om na een lange autorit rond te lopen.


Dag 6: NC500 deel 3.

Idealiter zou je van deze dat 2 dagen maken. Maar als je, net zoals wij, niet de tijd hebt zal dit de langste autorit van de vakantiedag worden. Met een reistijd van ongeveer 7 uur, exclusief de vele tussenstops, is dit een pittig stuk. Ook is er vandaag bij de NC500 een stuk wat alleen voor auto's of kleine vans te rijden mag, de wegen zijn hier namelijk veel eenbaanswegen en dat gaat helaas niet met een grote camper. Wij vonden deze dag absoluut de mooiste rijdag van de NC500. Dit is ook de reden waarom er vaak wordt aangeraden om de NC500 tegen de klok in te rijden, zodat het alsmaar mooier wordt. Onderweg kan je, met goed weer, Isle of Skye al zien liggen en het is hier echt uitgestrekte ruige natuur. Wij besloten ook nog via Applecross te rijden, aangezien we hadden gelezen dat hier Highland Cows zouden zijn en inderdaad! Mocht je dus hiervoor geen succes hebben gehad met de mooie beesten te spotten, raden we je Applecross zeker aan. Daarna is er ook een lekker fish&chips shop in de buurt ;).


Dag 7 - 9: Isle of Skye.

Na waarschijnlijk een vermoeiende autodag, is het fijn dat de afstanden nu een stuk korter zijn. Door in de buurt van Kyle of Lochalsh te slapen, ben je dichtbij het mooie Eilean Donan Castle, welke ook in een James Bond film te zien is. Door vroeg op te staan, kan je de menigte misschien uit de weg gaan, maar wij denken dat het hier altijd druk is met vele bussen die aan en af rijden. Na dus wat mooie foto's te maken, zou ik verder gaan naar Isle of Skye. Mocht je van wildlife houden, kan je een uitstapje maken naar Kylerhea. Hier is een korte wandeling waar je naar een wild hutje loopt en zeehonden en otters kunt spotten! Wij bleven hier een paar uur, in de hoop een otter te kunnen zien maar na 10 zeehonden was onze hoop wel op. Ik zou hier dus niet te lang blijven als je niks ziet en vooral verder doorrijden naar Portree. Portree is een leuk dorpje om wat souvenirs te vinden en lekker te eten. Als je wilt, kun je nog doorrijden naar Uig, waar de Isle of Skye Brewery is.

Helaas staat Isle of Skye er ook om bekend dat het veel regenachtig is. Kijk dus vooral naar de weersvoorspelling op dat moment om in te schatten wat je wilt gaan doen. Zo wilden wij graag de wandeling Quiraing doen, maar door aanhoudende regen hebben we dit niet besloten te doen. Wel raden we je, als het kan, aan om de wandeling naar Old Man of Storr te doen. Deze hike is absoluut indrukwekkend en is eigenlijk maar een korte round trip. Lees hier in onze blog over deze wandeling.

Verdere leuke uitstapes op Isle of Skye zijn Kilt Rock en Mealt Falls. Deze waterval is makkelijk te bereiken met de auto ziet er prachtig uit. Verder is Staffin Beach een leuke plek om heen te gaan. Hier kun je gefossileerde voetstappen van dinosauriers zien! Ga wel bij laag water, anders is er natuurlijk niet veel te vinden.

Verder is Neist Point een mooie plek met een vuurtoren en als je goed weer hebt, kun je hier prachtige zonsondergangen zien. Ook is het een favoriet onder de wildkampeerders, er waren nog 4 anderen met een tent en 10+ campervans. Niet helemaal off the beaten path, maar om die reden niet minder leuk. Andere leuke uitstapjes zijn Brother's Point, Fairy Glen, Fairy Pools en Dungevan Castle.


Dag 10: Fort William via Glenfinnan Viaduct.

Als jij net zoals wij houdt van Harry Potter, is een bezoek aan het Glenfinnan Viaduct absoluut een aanrader! Dit viaduct is bekend uit film 2, waar Harry en Ron met de auto vliegen en de trein overheen rijdt. Ook in het echt rijdt er een stoomlocomotief over dit viaduct. Hij rijdt maar een paar keer per dag, dus probeer je bezoek goed te plannen. Er is een moie viewpoint waar je de trein over het viaduct kunt zien rijden. Na het bezoek, rijdt je door naar Fort William via een prachtige weg. In Fort William kun je nog verder souvenirs kopen, wat lekkers eten, of even een rustdagje te nemen.


Dag 11 - 13: Loch Lomond & The Trossachs.

Loch Lomond & The Trossachs is samen met de Cairngorms de twee national parks in Schotland. Als je langer de tijd hebt, zou ik zeker de Cairngorms ook aanraden! In Loch Lomand & The Trossachs zijn talloze prachtige wandelingen te doen. Doordat het echter dichtbij Glasgow ligt, is het een van de weinige plekken in Schotland waar er wel restricties zijn voor wildkamperen. Voor ons alsnog geen probleem, je moet weliswaar een aantal dagen vooruit boeken, maar een kampeerplek kost alsnog maar 4 euro met de tent en op deze manier ben je wel goed verspreidt van andere kampeerders. Wij besloten een nacht aan Loch Drunkie te slapen, een heel mooi meer en 's nachts hoor je de uilen in het bos. De andere dag besloten we Ben A'an te hiken en boven op de top te overnachten. Dit was absoluut de highlight van onze reis, echt in de natuur.

Helaas is door het toenemend aantal vakantiegangers met een campervan, het overnacht parkeren van auto's soms erg lastig geworden. Voor Ben A'an hebben wij een van de medewerkers gevraagd bij Loch Katrine en konden op die manier onze auto daar 's nachts laten staan. Als je net zoals wij, pech hebt met het weer, is een rustdag na zo een roadtrip ook wel fijn.


Dag 14: Terug naar Newcastle.

Dat was hem alweer! De laaste dag wil je op tijd bij de boot zijn dus zijn veel uitstapjes helaas niet meer mogelijk. Als je met een huurauto onderweg was, ga je deze dag terug naar Edinburgh om daar de auto af te geven en weer naar huis te vliegen.

 

Meer tijd?

Als je nog een aantal dagen extra hebt, zou ik sowieso aanraden om wat meer tijd te nemen bij de NC500. De laatste daghadden wij het liefst nog 2 dagen extra voor uitgetrokken. Dit deel is ongelooflijk mooi en er waren een aantal pleken waar we heel graag met een tentje hadden willen staan. Bij goed weer zouden we ook zeker nog 1 a 2 extra dagen op Isle of Skye aanraden om zo Quiraing te kunnen wandelen. Verder is de Cairngorms ook een prachtig natuurpark waar veel te ontdekken valt. Ook de eilanden in de outer hybrides zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Als laatste hadden wij ook graag nog Glasgow bezocht, met twee dagen zou je hier de stad nog kunnen verkennen. Een voorbeeld van een 3-weekse reisroute:

 • Dag 1: Kom met de boot aan in Newcastle en rijdt door naar Edinburgh.

 • Dag 2: Edinburgh

 • Dag 3-5: Cairngorms.

 • Dag 6-10: NC500

 • Dag 11-13: Isle of Skye.

 • Dag 14: Fort William.

 • Dag 15-18: Loch Lomond & the Trossachs.

 • Dag 19-20: Glasgow.

 • Dag 21: Terug naar Newcastle en met de bot naar IJmuiden

Minder tijd?

Mocht je minder tijd hebben, zou ik aanraden om ofwel de NC500 te doen of Isle of Skye. Dit vooral omdat de NC500 niet verder in te kort en is, anders zou je bijna de hele vakantie elke dag 7+ uur in de auto moeten zitten. Een voorbeeld voor 1 week door Schotland:

 • Dag 1: Kom met de boot aan in Newcastle en rijdt door naar Edinburgh.

 • Dag 2: Edinburgh

 • Dag 3: Rijden naar Isle of Skye.

 • Dag 4-5: Isle of Skye.

 • Dag 6: Fort William via Glenfinnan Viaduct.

 • Dag 7: Terug naar Newcastle en met de bot naar IJmuiden

IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

 • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

 • Youtube
bottom of page