top of page

Picton & Foxton Beach

De route naar Picton loopt eerst langs de ruige kust, waar erg veel aan gewerkt wordt. Aan onze linkerhand gaat het steil omhoog en aan de rechterhand is de Grote Oceaan. Halverwege gaat het landinwaarts en komen de wijngaarden weer tevoorschijn. In Blenheim houden we even pauze en dan rijden we het laatste stukje naar Picton, ons begin- en eindpunt van het zuidereiland. We zitten hier 2 nachtjes omdat hier niet zo veel te doen is. Een meerdaagse wandeling door de Marlborough Sounds schrijf ik op voor een volgende keer.

25 Maart is het dan zover, we gaan met de 2e en tevens de enige andere maatschappij dan voorheen de oversteek maken, aangezien we hier korting voor konden krijgen met onze campingpas. Om 10:15 uur staan we in de rij met auto’s en om 11:15 varen we uit de haven. Nog een keer zien we de prachtige natuur van het Zuidereiland die ons absoluut niet teleurstelde.

Veel reizigers vertellen dat je zo snel mogelijk door het Noordereiland moet reizen om naar het Zuidereiland te gaan, maar daar zijn wij het niet mee eens. Het Zuidereiland heeft dan wel de Fjorden, prachtige stranden in het Abel Tasman park en is door de Alpen misschien iets ruiger te noemen, maar heeft aan de oostkust veel saaie vlaktes (lijkt Nederland wel). Daarnaast zijn er veel meer toeristen te vinden, terwijl wandelingen op het Noordereiland een stuk rustiger zijn. Gelukkig dat wij de tijd hebben genomen om ook het Noordereiland te zien en waarschijnlijk daardoor zijn wij van mening dat je de eilanden niet moet gaan vergelijken. Wie het Noordereiland overslaat mist echt heel veel moois van wat Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Maar goed, voordat we het Noorder-eiland bereiken krijgen we nog even een kers op de taart in de vorm van een walvis! In een split-second zie ik een walvis met zijn hoofd het water uitkomen en met een enorme kracht weer het water in plonzen. Heel snel de camera gepakt en naar de zijkant van het dek gelopen, maar de walvis is al snel uit het zicht geraakt. We gokken dat dit een bultrug geweest moet zijn, maar zeker weten doen we het niet. Even later komt er nog een klein groepje dolfijnen een kijkje nemen en vervolgens komen we de haven van Wellington binnen varen.


Om 15:00 rijden we van de boot af en rijden we het centrum in. We zagen namelijk een scheurtje in één van de tentstokken en wilden deze laten vervangen. Na wat gedoe is het dan uiteindelijk gelukt en dan rijden we richting Foxton Beach. We zitten voor het eerst zowaar in een file! Spits in Wellington en iedereen rijdt naar huis, gelukkig duurt het allemaal niet zo lang en kunnen we weer met volle snelheid doorkarren. We halen een pizzaatje in Levin en om half acht, vlak voor het donker is zetten we de tent op in Foxton Beach.

Het weer werkt niet helemaal mee dus een dagje strand zit er niet in. We rijden naar een bos, een stukje verderop, waar een scene uit Lord of the Rings is opgenomen. Helaas komen we er achter dat het bos ‘gesloten’ is vanwege werkzaamheden… op de terugweg rijden we langs Foxton waar een Nederlandse molen zou staan. En ja hoor, uit het niets zijn we opeens in een stukje Nederland beland. Er is een hele tentoonstelling over typisch Nederlandse dingen en een winkeltje met gevulde koeken, hagelslag en kilo’s drop! Na een potje sjoelen eten we poffertjes in de ‘Dutch Oven’ en dat allemaal met typisch Hollands weer. We wanen ons weer helemaal in Nederland, behalve dan dat de bediendes geen Nederlands spreken.
Genoeg van ons kikkerlandje, terug naar de orde van de dag. Er is noodweer op het Zuidereiland, in Milford Sound, Mount Cook en Franz Josef valt er ongeveer 500/600mm in een paar uur! Als gevolg bezwijkt een brug door de kracht van de rivier in Franz Josef (bekend van de gelijknamige gletsjer) en de hele brug is gewoon weg! De brug is onderdeel van State Highway 8 (SH8), dé weg die langs de westkust loopt. Aangezien deze route veel gebruikt wordt door onder andere toeristen (wij hebben hier overheen gereden) is het een serieus probleem. Wil je naar de andere kant komen, dan kost dat zeker 2(!!) volle dagen met de auto aangezien ook de dichtstbijzijnde pas van oost naar west is gesloten vanwege aardverschuivingen. Er wordt op dit moment (5 April) met man en macht aan een nieuwe brug gewerkt om de snelweg zo snel mogelijk weer open te krijgen.

Gelukkig valt er hier niet zó veel regen en kunnen we de volgende dag nog even uitwaaien op het strand. Door het weer valt er hier weinig te beleven en we rijden de volgende dag naar Napier (spreek: Nee-pie-ur, dus niet op z’n Frans zoals wij dachten).

 

Het prachtige Marlborough Sounds en Hollandse praktijken:


IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page