top of page

Dagboek: Thailand

Dag 1 - Bangkok

We made it! Zaterdag 4 november landen we rond half 12 lokale tijd in Bangkok. Helaas hebben we allebei niet veel kunnen slapen in het vliegtuig, maar we voelen ons vooralsnog redelijk wakker. Als eerste moeten we meer dan een uur wachten voor de paspoort controle, gelukkig verloopt alles soepel en 2 stempels later zijn we officieel in Thailand! Tassen waren beiden goed aangekomen en na wat gedoe bij de pinautomaat (deze accepteert geen V-pay, dus lang leve de creditcard) gaan we op zoek naar de metro. In de heerlijke airco rijden we dan naar het centrum en na 20 min in de hitte lopen komen we aan bij het hotel. Eerste indruk: warm. Maar de mensen zijn erg vriendelijk!Even omkleden en rond half 4 trekken we er dan nog even op uit. Eerst even een simkaart scoren bij de lokale 7/11. Hier betalen we 350 baht voor een 30 dagen unlimited simkaart, heel fijn dat we de lokale versie krijgen, voor de 30 dagen tourist simkaart betaal je al snel 999 baht! Als eerste gaan we langs de Wat Suthat Thepwararam Ratchaworamahawihan tempel, of kortgezegd Wat Suthat. Hier liepen we langs naar het hotel toe en het is meteen een hele mooie tempel. Veel locals komen hier ook op af om te bidden, wij zijn een van de weinige toeristen en we zien ook een paar monniken. 

Daarna gaan we nog even langs de bekende Khaosan Road. Hét backpackers gedeelte van Bangkok. Hier merk je meteen een andere vibe, allemaal mensen komen op je af, of je een tuktuk wil, een pak voor Toob ('Nice wedding suit!') en zien zelfs de gespieste schorpioenen. Liever een watermelon juice voor ons en we eten onze eerste pad thai.

Rond 7 uur liggen we in bed en binnen no time vallen we in slaap, morgen hopelijk geen jetlag!


Dag 2 - Bangkok

De eerste echte dag in Bangkok. 's Ochtends hebben we ontbijt bij het hotel, iets dat ik niet wist dat we hadden geboekt maar heel welkom. Na een goed ontbijtje besluiten we richting The Grand Palace te gaan voordat we rond 2 uur de fietstour bij Co van Kessel hebben. 

We merken meteen dat we ons in het toeristische deel bevinden, het is onwijs druk en overal komen en gaan de tuktuks. Ook is het heel warm, geen wolkje nog aan de lucht dus de zon brand goed. Ik had me goed voorbereid met een lange jurk met mouwen, je mag namelijk hemdjes of korte broek dragen. Voor mannen is het vaak okay met de korte broek, maar bij de Grand Palace zijn ze streng. Ook een doek voor Toob over de knieën is niet goed en dus kopen we een broek zodat we niet terug naar het hotel hoeven te gaan. Daarna 500 thb per persoon en we zijn binnen in the Grand Palace! Het is hier enorm en overal zien we Buddha en andere standbeelden. We zien als snel de plek met de belangrijkste Buddha voor de Thai, The Emerald Buddha (Wat Phra Kaew) Hij is maar 66 centimeter groot en compleet gemaakt van een Jasper steen. Hij draagt 3 verschillende outfits gebaseerd op de tijd van het jaar. In een ritueel wordt deze vervangen door de monniken. De versie die wij zagen was van het regenseizoen. 

We hebben nog wat tijd over en besluiten na wat lunch (pad thai) nog langs te gaan bij de tempel the Reclining Buddha, Wat Pho. Deze Buddha is enorm, 46 meter lang! Dit is ook een van de oudste tempels in Thailand. Hier krijgen we ook ons eerste voorproefje van tropische regen :) 


Dan moeten we een beetje opschieten want om 2 uur gaan we een fietstour doen! Met de MRT en weer wat lopen komen we aan. We merken al snel dat hier vooral Nederlanders zijn. In onze groep zitten wel 2 Denen en 3 Amerikanen maar de andere groepen waren voornamelijk Nederlanders. Met twee Thaise gidsen gaan we dan onderweg, langs de smalle steegjes in China Town. Hier zien we een grote bloemenmarkt, deze bloemen worden gegeven aan de tempels en monniken om ze respect te geven. Ook stoppen we nog bij een andere tempel met een hele grote gouden Buddha. Helaas was de tropische bui van vanmiddag slechts een voorproefje en komt er ineens een echte storm op ons af. Het koelt wel lekker af maar we worden echt compleet zeiknat, een heel zwembad in de schoenen. Desondanks heel leuk en we zien zelfs twee varanen in de kanaaltjes! Met de watertaxi terug de rivier over komen we weer aan bij het beginpunt. Helaas ondanks dat het bij de tour aangegeven stond, hebben we tussendoor nergens wat gegeten dus met redelijke honger besluiten we in China Town wat te gaan eten, voor 200 baht (5 euro) hebben we allebei weer een lekkere maaltijd gehad :)


Dag 3 - Bangkok

Vandaag laatste dag Bangkok voordat we verder gaan naar Ayutthaya. Ook vanochtend is er weer strak blauwe lucht wat betekent dat het heel heet wordt. We besluiten vroeg op pad te gaan en het heetste deel van de dag in het hotel te zijn. Na weer een lekker ontbijt met vers fruit vertrekken we rond 9 uur naar de Golden Mount, Wat Saket. Hier kun je een mooie panorama view krijgen van de stad, maar we moeten wel redelijk wat tredes in de warmte omhoog. Vanaf de top kunnen we mooi zien hoe we in het 'lage' gedeelte van Bangkok zijn, in de verte zien we de skyscrapers! Om ons heen zien we de verschillende tempeldaken en in de verte de Grand Palace. Na een korte stop gaan we weer naar beneden, onderweg komen we nog de gieren van Wat Saket tegen. In 1800 waren werden in Wat Saket de doden heengebracht om te worden gecremeerd. Door verschillende cholera uitbraken stierven echter zoveel mensen dat er vaak dagenlang lichamen lagen die de gieren aantrokken.

Rond half 11 gaan we weer terug naar het hotel, het is ondertussen 34 graden! Aangezien het gistermiddag begon te regenen, besluiten we in het hotel te chillen tot 1 uur om de hitte een beetje te mijden. Ik doe nog een lekker dutje en rond 1 uur gaan we richting Hua Lamphong, we moeten de treintickets voor Chiang Mai hier namelijk nog ophalen. Daarna gaan we nog even naar het Lamphini park, echt heel leuk! Het doet mij een beetje aan Singapore denken, daar was er ook een park waar we varanen hebben gezien en ook hier zien we er al snel eentje! Helemaal blij lopen we verder en we zien al snel nog 4 stuks. Helaas komen we ook de eerste muggen tegen, hopelijk worden we niet ziek. In Silom willen we nog even wat eten en ineens zijn we in een hypermodern (en met airco) winkelcentrum. De prijzen zijn meteen een stuk hoger maar we eten wel lekker in een sit-down restaurantje.

Als laatste stop van de dag wilde ik nog naar Wat Arun, dit ligt aan de andere kant van de rivier. Met de metro komen we weer redelijk in de buurt en 20 min lopen later zijn we er. We zien onderweg de eerste straathonden en deze buurt voelt een stuk armer.  De tempel is heel anders dan de anderen en opzich wel mooi, maar eigenlijk is hij vooral van een afstandje mooi te zien. We blijven ook niet heel lang, het is bijna half 6 we willen graag de tempel belicht zien als de zon ondergaat. Met de boot gaan we voor 10 baht naar de overkant (scheelt weer lopen) en al snel vinden we een plekje om mooi de tempel te kunnen zien. Toob haalt nog wat watermeloen en rond 7 uur zijn we weer thuis. Veel gelopen vandaag (18.000 stappen), de voetjes zijn goed moe.


Dag 4 - Ayutthaya

De volgende ochtend vroeg op want vandaag gaan we naar Ayutthaya, een dorpje 2 uur ten noorden van Bangkok. Gisteravond besloten om vandaag voor het eerst Grab taxi te gebruiken aangezien we anders 2 keer bijna een half uur moeten lopen van/naar de metro. Met de backpacks op bestellen we de eerste taxi, we zien hem aan de overkant van de straat langs ons rijden en krijgen op de app de melding dat de rit geannuleerd is, toch niet zo makkelijk dus. We bestellen een nieuwe en binnen 5 minuten staat een local met zijn mooie SUV voor ons klaar om ons naar de bus te brengen. Wel geinig om de Bangkokse straatgekte vanuit een auto mee te maken, overal rijdt alles door elkaar heen en de scooters maken het heel hectisch. Toch hoor je nauwelijks getoeter, iets wat ik eigenlijk meer had verwacht. Na 45 min komen we dan aan bij de bushalte, helaas hadden we zelf niet de goede halte aangegeven dus we lopen nog eventjes naar de goede plek. Onderweg 2 Italiaanse meiden geholpen die geen Thaise Baht hadden en vroegen of wij met ze konden wisselen. Even later gaat alles heel voorspoedig en zitten we zelfs voor 10en al klaar in het busje, en met de Italiaanse meiden! 


De bus doet er in totaal 1,5 uur over om naar Ayutthaya te rijden en de airco staat flink aan. Gelukkig had ik een vestje mee, begon de warmte al bijna te missen. Reispilletje innemen was eigenlijk niet nodig geweest, de rit is prima te doen :) Rond half 12 komen we compleet volgens plan aan in Ayutthaya en we hoeven maar 10 min te lopen naar ons hotel voor de nacht. Dit is ook meteen de goedkoopste overnachting van onze vakantie, we betalen maar 7 euro per persoon! Bij ons hotel kunnen we de tassen droppen en meteen fietsen huren. Dus even later zijn we alweer onderweg naar de mooie tempels en ruïnes die ons hier te wachten staan.


Als eerste komen we bij Wat Maha That, de tempel waar ik voor wilde komen. Hier ligt een stenen Buddha hoofd waar een boom omheen is gegroeid, echt heel gaaf om te zien! Ook zijn er allemaal ruïnes, sommige zelfs uit 1300. Het is wel weer goed warm, bijna geen wolkje aan de lucht en we merken dat we allebei niet genoeg hebben geslapen. We kopen wat extra waterflessen om niet uit te drogen en gaan langs bij Wat Prha Si Sanphet, 3 tempels waarin as ligt van vorige koningen. Hier zijn de grasmaaiers vol bezig dus echt sereen is het niet. Ook zien we hier de olifantenritjes... Ik had al online gelezen dat in Ayutthaya (en ook andere delen van Thailand) olifantenritjes nog steeds worden gedaan. Ik dacht dat dat ondertussen wel was verbannen.. Toch is het wat anders om het echt te zien, de olifanten zijn natuurlijk supergaaf om te zien, maar wat triest dat deze hier door de bloedhete stad rondjes moeten lopen met toeristen op hun rug…Als laatste willen we naar Wat Lokkayasutha, hier is weer een grote liggende Buddha te zien, deze keer niet overdekt in een tempel. Hier betaal je voor de verandering dus ook geen entree. We halen een lekker watermelon en mango juice en kijken leuk hoe verschillende mensen hele fotoshoots houden. 


We voelen ons een stuk verfrist en besluiten dus nog naar Wat Chai Watthanaram te gaan. Online had ik gelezen dat dit een van de mooiste tempels is en dat was het zeker! Deze was bijna nog helemaal intact en echt heel mooi om te zien. Ook zien we in een van de torentjes veel vleermuizen zitten en we zien zelfs een kleine groene slang. Ineens komt er wel een donker luchtje op ons af en we gaan even naar het hotel om af te koelen, onderweg begint het alleen te regenen en als we iets hebben geleerd is het dat het snel een stortbui wordt. We vinden een goed plekje om te schuilen en zitten naast 3 oudere Thaise vrouwen te wachten tot het droog wordt. Eenmaal droog fietsen we voorzichtig naar huis en besluiten niet meer naar de floating market te gaan. In plaats daarvan even chillen en rond 6 uur naar de nightmarket! Een wereld van verschil met Bangkok, niemand die je aanspreekt of iets probeert te verkopen😁 We lopen elk kraampje langs en eten uiteindelijk de (tot nu toe) lekkerste fried rice met ei. Als toetje nog een soort bananen pannenkoek met nutella, geslaagde dag!


Dag 5 - Reisdag

Na een goede nachtrust staat ons vandaag een reisdag te wachten. Als eerste zullen we terug naar Bangkok moeten om vanavond vanaf daar de nachttrein naar Chiang Mai te nemen. Rond 11 uur zijn we bij de bus en we kunnen eigenlijk meteen weer mee, ideaal! na weer anderhalf uur rijden komen we aan. Gelukkig stopte de bus onderweg bij een metro station, zo hoeven we niet nog een taxi te gebruiken. Met de metro rijden we naar het nieuwe treinstation Bang Sue, om vanavond de nachttrein te nemen. Het is werkelijk een mega (en nieuw) treinstation die voor de helft nog compleet leeg is, het zal nog jaren duren voordat alle perrons in gebruik worden genomen. Gelukkig is er een kleine foodcourt en we halen verschillende lekkere dingen tot we rond 6 uur naar de trein moeten (: Trein boarden gaat prima en ben blij dat we deze trein hebben geboekt! Dit is de meest moderne versie waardoor alles er nog redelijk schoon uitziet, er airco is en zelfs een stopcontact. We zitten redelijk luxe tegenover elkaar. Tegenover ons zitten wat engelsen, spanjaarden en fransen, duidelijk een toeristische route. Rond 9 uur worden de bedden zelfs voor ons opgemaakt en we proberen rond 10 uur maar te gaan slapen. Helaas blijven de lampen de hele nacht aan maar gelukkig hebben we slaapmaskers mee en horen we niemand snurken.


Dag 6 - Chiang Mai

's Ochtends om half 7 worden we gewekt, ik heb opzich redelijk kunnen slapen, Toob wat slechter en is wel nogal moe. We krijgen de eerste uitzichten te zien van jungle en rijstvelden uit de trein! Om kwart over 7 stipt komen we aan in Chiang Mai, en buiten worden we meteen begroet met honderden taxi chauffeurs. We lopen iets verder en proberen met Grab een taxi te vinden maar dit blijkt toch lastiger dan we dachten. Na 10 min wachten willen we een gewone taxi proberen, als we worden aangesproken door een Zuid-Koreaans meisje die ook Grab heeft geboekt en ons aanbiedt met haar mee te morgen rijden, superlief! Eenmaal aangekomen willen we haar nog wat geld geven maar dit wil ze niet aannemen. Rond half 9 zijn we dan bij het hotel en we kunnen zelfs meteen inchecken. Even een plannetje verzinnen voor de dag en rond half 11 gaan we eerst lekker ontbijten bij een lokaal restaurantje. Daarna willen we naar Doi Suthep, een tempel boven bij een berg in de buurt. De beste manier is om dit met de Songthaew te doen, de rode gedeelde taxi's. Gelukkig zijn we niet de enige die dit willen en al snel sluit een Nederlandse vader met zijn dochter bij ons aan in de zoektocht/onderhandelen van een Songthaew. Voor 100 thb de man rijden we niet veel later erheen en ze scheuren als een malle door de bocht.Eenmaal boven lopen we wat rond en maken weer lekker veel foto's van Buddha en zien ook weer een aantal monniken. Een lekkere watermelon juice later gaan we lopen, wij wilden namelijk nog een andere tempel bezoeken die je het beste te voet bereikt. Gelukkig gaat het pad alleen maar omlaag en heeft het niet geregend want anders zou het heel erg modderig zijn. In de schaduw van de bomen is het een heerlijk en we zien een echte bananenboom mét bananen!


Na een uurtje komen we bij de andere tempel aan, dit voelt echt als een kleine oase in de jungle. Met een watervalletje erbij heel erg mooi. Helaas geen monniken, hoewel dit de Monk's trail wordt genoemd. Dagelijks lopen de monniken vroeg in de ochtend de route die wij naar beneden nemen om naar deze tempel te komen.

Rond 4 uur zij we weer beneden en deze keer met wat meer geluk want na 10 minuten staat de volgende Grabtaxi voor onze neus. Deze brengt ons weer terug naar het centrum. Hier lopen we nog even een paar tempels langs, en eindigen de dag met lekkere streetfood. Deze keer fried rice met wat gyoza erbij! Erg lekker dus hier komen we wellicht nog wel een keer.


Dag 7 - Doi Inthanon

Om half 7 gaat de wekker alweer want om 7 uur worden we opgehaald. Via het hotel hebben we namelijk een dagtour geboekt naar Doi Inthanon, een van de bekendste national parken in de buurt. Na een karig ontbijtje van de 7/11 zitten we in de minivan. Eerst nog wat andere mensen halen en dan rijden we anderhalf uur naar het park. Helaas merken we al snel dat de 'english speaking guide' geen enkele volzin in het Engels kan zeggen.. Wel jammer want echt uitleg bij de verschillende stops krijgen we daardoor niet.


Eenmaal aangekomen merken we meteen hoeveel koeler het is! We zitten hier op het hoogste punt van Thailand, 2500 meter ongeveer en door het bos koelt het goed af. Vannacht was het er 9 graden. Het is vandaag een druk programma. Eerst stoppen we even op de piek om vervolgens naar de King en Queen Pagoda te gaan die gebouwd zijn voor de vorige koning en koningin. Na een half uurtje gaan we naar de volgende stop, een 2 uur wandeling door het bos. Wel merk je dat onwijs veel mensen deze tour boeken bij verschillende touroperators dus rustig is het niet. Ook hiken we in een flink tempo en keren er 2 mensen al snel om om bij de bus te wachten. Wat dat betreft wel een nadeel als je met een tour bent want je krijgt lang niet overal genoeg tijd om van te genieten. Gelukkig veel schaduw door het bos want ondertussen is het wel een stuk warmer geworden. Dan ineens hoort iemand van onze groep iets ritselen, er zit een slang in de bosjes! Al 2 keer een slang gezien deze vakantie, deze keer een donkerbruine. We proberen aan de guide te vragen of hij giftig is maar hij begrijpt de vraag niet echt. Rond half 3 zijn we klaar met wandelen en gaan we eindelijk lunchen. Een heerlijk uitgebreide lunch staat ons te wachten.De laatste twee stops zijn bij 2 verschillende stammen. Eerst de Hmong mensen met een marktje. Maar dit voelt wel als massatoerisme en de prijzen liggen erg hoog. Even later gaan we nog langs de Karen village die bekend staan om hun koffie. We zien hier ook een volgroeide avocado boom met een avocado. Toob probeert een beetje van de koffie maar zegt meteen weer dat het niet lekker is. Ik drink lekker de verschillende thee opties. Rond 4 uur gaan we dan nog langs een 80 meter waterval, echt heel mooi en indrukwekkend! Rond half 5 gaan we dan richting huis, na een volgepropte dag. Onderweg naar huis tukken we beiden een beetje in de bus. We moeten weer redelijk wat mensen afzetten bij hun hotel en met de avonddrukte in Chiang Mai doen we er erg lang over. Eenmaal aangekomen gaan we nog een keertje naar dezelfde streetfood als gister, weer lekkere fried rice met tofu en gyoza. 'S avonds vallen we als een blok in slaap. Ik heb onwijs veel zin in morgen, olifanten kijken! 🐘


Dag 8 - Elephant Nature Park

Vandaag gaan we olifantjes kijken! We hebben heel lang zitten wikken en wegen of we dit wilden doen. We wilden heel graag olifanten kijken maar natuurlijk niet bijdragen aan het instant houden van de olifantenritjes etc. Veel websites zeggen als alternatief dat je het beste naar een Elephant Sanctuary kunt gaan. Maar hier worden vaak de olifanten gevoerd, aangeraakt en krijg een 'mud spa' door de toeristen. Nog steeds meer voor ons vermaak dan de olifanten en niet natuurlijk gedrag voor ze. Uiteindelijk hebben we Elephant Nature Park gevonden, de eerst opgerichte plek in Thailand voor olifanten door Lek Chailert. Hier mogen de olifanten zelf het water ingaan wanneer ze willen, zonder dat de toeristen ze aanraken. 


's Ochtends worden we weer opgehaald en met 6 anderen gaan we richting het park. Deze keer hebben we een guide die goed engels spreekt en ons de hele dag zal begeleiden door het park. We krijgen een korte rondleiding en uitleg over de verschillen tussen Aziatische en Afrikaanse olifanten. En al snel zien we meerdere olifanten rondom de het gebouw. Onze guide is een leuke jongen die ook eerlijk zegt dat zij ook geen sanctuary zijn, immers zouden de olifanten gewoon vrij moeten leven. In het park hebben ze veel olifanten die gewond zijn of andere beperkingen hebben waardoor ze niet in het wild terecht kunnen. Maar er zijn ook een aantal die dat wel zouden kunnen. De gids vertelt namelijk dat vooral de overheid zou moeten helpen hierbij, als zij de olifanten terug in de natuur brengen die ze nu hebben en eentje loopt een dorp binnen of eet de gewassen van een boer, dan krijgen zij veel problemen. Ook zijn de meeste olfiantenritjes nog niet verboden door de overheid, zo blijft de supply aan gewonde olifanten komen. We zien olifanten waarvan je kunt zien dat ze bereden zijn (alle haartjes zijn weg) of op landmines hebben gestaan..We lopen met onze gids langzaam door het park en zien overal wel olifanten en ook waterbuffels die ze revalideren. Hij vertelt over hun karakter en vriendschappen en het is echt leuk te merken dat hij zoveel om ze geeft. Ook krijgen de olifanten af en toe wat te eten en je ziet hoe ze precies de banaantjes weten te vinden. Het is adembenemend ze van zo dichtbij te zien. Hoewel wij ze niet aanraken, komen de olifanten zelf soms heel dichtbij op zoek of je iets lekkers hebt. Ook merk je hoe geruisloos ze kunnen lopen. Niet veel later zien we een aantal olifanten in de rivier spelen en het is echt geweldig. Ze sproeien water over zichzelf en ze gooien zich in het water. Ook zien we dat ze elkaar begroeten door de slurf in elkaar mond te leggen. Echt geweldig. 


Even later gaan we lunchen, een lekker vegan buffet krijgen we met genoeg watermeloen en ananas. Ook kletsen we een beetje met de groep, 2 Amerikanen, 1 Australische, 1 Nieuw-Zeelander en 2 Spanjaarden. Heel gezellig en ondertussen kunnen we nog steeds de olifanten aanschouwen. Na de lunch lopen we nog een rondje, het is ondertussen echt heet en we lopen veel door de zon. Goed insmeren dus! We zien nu een paar van de kleinere/jongere olifanten. En ook deze speelt leuk in het water, niet met zijn moeder maar blijkbaar met de 'oppas'. Dit was een olifant die lange tijd alleen was en niet bij een groep wilde aansluiten, toen deze kleine+moeder werden opgenomen heeft ze het kleintje een soort van geadopteerd en helpt de mama, superlief. Helaas zien we even later iets wat echt mijn hart breekt. Een olifant die eerder dit jaar door hun is opgenomen en nog steeds heftige trauma’s heeft. We zien namelijk hoe ze heel gek met haar voorpoten tussen haar achterpoten probeer te staan. Een circus truc is dit. Ook zegt de guide dat ze vaak trucjes probeert te doen als ze eten krijgt omdat ze nog steeds denkt dat het moet.. Echt heel heftig.. Hopelijk dat ze snel haar natuurlijke gedrag weer durft te doen.

We sluiten de dag af met nog wat andere olifanten zien, ze hebben er hier in totaal 122! Rond 3 uur is het dan tijd om weer naar huis te keren. We worden allemaal weer afgezet in ons hotel en we zitten onder de zonnebrand, muggenspul en stof. 's Avonds gaan we nog langs de saturday night market. Deze is echt mega groot en zondagavond is hij blijkbaar nog een stuk groter 😅 we zien weer schorpioenen te koop en het is echt superdruk, iets te druk voor ons allebei. We halen wat lekkers en ik haal ook de welbekende mango sticky rice voor het eerst, echt lekker! Vond zelf de combinatie een beetje gek klinken maar was echt lekker.


Dag 9 & 10 - Koh Phangan

Zondag is weer een reisdagje, vandaag gaan we naar Koh Phangan. We worden door ons hotel rond half 9 naar het vliegveld gebracht. We komen snel door de checkin & security en om 11 uur stipt volgens plan vliegen we naar het zuiden. Het is wel echt een van de minste beenruimte die we ooit in een vliegtuig hebben gehad. Een kleine twee uur later komen we aan op Surat Thani. We hadden van tevoren tickets geboekt om met een van + boot vanaf hier naar Koh Phangan te komen. Binnen een kwartier hebben we onze backpacks en lopen we naar de balie van het bedrijf. We kunnen nog net met de bus mee die op het punt staat te vertrekken! Hij scheurt over het natte wegdek en iets voor half 3 komen we bij de pier aan. Snel rennen we met onze backpacks naar de boot en achter ons gaat het hekje meteen dicht! Net gehaald! Hierdoor komen we rond half 6 aan op het eiland in plaats van 8 uur.

Twee uurtjes zijn we onderweg met de boot en gelukkig valt het ondanks het weer mee qua golven.  Eenmaal aangekomen op de pier worden we weer overspoeld met taxi chauffeurs, ook best brutaal deze keer. We betalen uiteindelijk 150 thb per persoon voor een stukje van nog geen 3 kilometer, hier wordt je wel echt opgelicht want dit stukje zou hoogstens 50 thb voor ons twee moeten kosten. Maar goed, onze accommodatie is erg mooi, we hebben een kleine bungalow met uitzicht op zee. Ideale plek om morgen lekker te genieten en even een dagje niks te doen. Ook kunnen we er bij het restaurant van het resort wat eten. 


Maandag hebben we een lekker chilldagje, wel wordt er veel gebouwd naast ons en is er een meneer de hele dag met een nietpistool het dak aan het maken, niet helemaal rustig helaas. We genieten lekker van de hangmat, halen in de buurt wat te eten en proberen nog wat te snorkelen.


Dag 11 - Koh Tao

Aangezien we ons op de heenweg nogal genaaid voelden met 150 thb per persoon voor de taxi van 5 minuten, besluiten we te gaan lopen. Het is 2.8 km, dus opzich prima te doen. Bij de pier eten we bij een heerlijk bakkertje en rond 12 uur gaan we met de volgende veerboot naar Koh Tao. Ook deze doet er ongeveer 2 uur over en om half 3 haalt een meneer van het hotel ons op. Eenmaal aangekomen kleden we ons snel om want hier kun je echt goed snorkelen! Ons hotel zit boven op een heuvel maar wel heel erg in de buurt van Shark Bay, een van de highlights op dit eiland. Helaas zijn hier volgens mij de laatste jaren niet meer veel haaien te zien, de zwartpuntrifhaai kwam hier voornamelijk voor. Maar we hopen om de groene schildpad hier te kunnen spotten!


Eenmaal aangekomen bij het strand gaan we snel het water in, en het water is heerlijk. Hoewel het op het eiland al een stuk aangenamer is qua temperatuur dan in Bangkok of Chiang Mai, is het water absoluut heerlijk. Het water is redelijk troebel, het is aan deze kant van de Thaise kust ook meer regenseizoen op het moment, maar alsnog super leuk hier en daar wat visjes te zien! We zwemmen een tijdje en zien een op een gegeven moment een redelijk grote groep op een plek zwemmen, en zien daar inderdaad een schildpad! Man wat een groot beest is het! Echt heel gaaf maar er zijn wel heel veel mensen..


Gelukkig merken we dat bijna al deze mensen van een en dezelfde boot zijn en niet veel later vertrekken ze weer. We blijven met nog een handvol mensen achter. Zelf zwemmen we nog wat verder en zien nog meerdere schildpadden! Ik denk in totaal 3 verschillende en het was echt magisch ze af en toe omhoog te zien komen om lucht te happen en dan weer naar beneden zwemmen. Helaas dus geen haaien gezien maar echt supergaaf zo deze schildpadden te zien! 's Avonds eten we nog wat bij het hotel, het is er heel rustig maar wel erg lekker, vooral de Mango Lassi was super. Ook krijgen we weer een goede tropische storm te zien.


Dag 12 - Koh Tao

Woensdag staat helemaal in het teken van snorkelen! Koh Tao is een staat bekend om het duiken en zeeleven en we zien echt overal bordjes met duik- en snorkeltours. Zelf vinden we snorkelen wat chiller dus gaan we vandaag met een bootje eropuit. We worden opgehaald en even later zitten we op de boot. Het regent vanochtend flink en voelt eigenlijk niet eens echt warm. Eerste stop: Nang Yuan Island, een klein eilandje noordwestelijk van Koh Tao. Hier hebben we 2 uur de tijd en gaan meteen lekker het water in. We zien al snel wat visjes maar ook veel verbleekt koraal. Ook zien we eventjes een zwartpuntrifhaai maar hij zwemt ook snel weer weg. Het water is hier een stuk helderder. Af en toe is het even zoeken naar elkaar, met zoveel mensen in het water raak je elkaar snel kwijt.


Na een uurtje vragen Toob en ik nog even na waar de 'Japanese garden' ook alweer was, want dit is had ik ook online gelezen dat hier nog heel mooi koraal was. Goed dat we het navragen want dit blijkt aan de andere kant van het stukje strand te zijn en bijna niemand van de groep is hierheen gegaan! Hier snorkelen we nog een uurtje en zien inderdaad mooi koraal en hoewel het geen Nemo is, wel een clownvis achtig visje in de anemonen. Ook zien we Gill, de maskerwimpelvis uit Finding Nemo. Hier zien we er zelfs meerdere van, echt een hele coole vis. Rond half 1 gaan we weer terug aan boord voor wat lunch. Helaas blijkt weer de 'professional english guide' amper engels te kunnen en we begrijpen maar net dat we een groot deel van de beloofde spots niet te kunnen zien vandaag i.v.m. de sterke wind..  We worden in plaats daarvan naar andere plekken rondom het eiland gebracht. Ook gaan we nogmaals langs Shark Bay en zien weer 2 mooie schildpadden en eten we lekker watermeloen en ananas (: Hoewel het een beetje balen is dat we 3 van de 5 plekken niet hebben kunnen zien, was het alsnog een geslaagd dagje. Alleen… guess who got burned.. 'S ochtends had ik alles ingesmeerd behalve mijn benen, eenmaal aangekomen bij de eerste snorkel plek heb ik mijn benen nog ingesmeerd maar dit is er denk ik niet genoeg ingetrokken voordat we gingen zwemmen. Het was de hele dag bewolkt maar dat is gevaarlijke schijnveiligheid merken we weer, ook Toob is wat verbrand op zijn rug..


's Avonds eten we nog heerlijk bij een lokaal restaurantje en valt het ons op dat ze de sh klank als tj uitspreken. Toob wilde de cashew nut fried rice bestellen en de ober herhaalde 'catjew nut’.  Als we erop letten, merk je idd dat ze ook geen shopping maar tjopping zeggen.


Dag 13 - Koh Tao

Ik was gister toch erger verbrand dan ik dacht. 

’s Avonds begon ik ook wat te rillen dus met wat paracetamol gaan slapen. Volgende ochtend gaat het gelukkig wat beter maar het is verre van aangenaam. Gelukkig hebben we genoeg aftersun mee. Eerste plannetje van vandaag is om een taxi te nemen naar Aow Leuk, een van de plekken waar we gister niet heen konden en ons wel heel gaaf leek om te snorkelen. Alleen als we bij de receptie vragen voor een taxi geeft ze aan dat het zo'n 600-800 thb zal kosten (ongeveer 16-20 euro). Het is maar 2.8 km, dus besluiten we maar weer aan de wandel te gaan. Onderweg zien we een plek waar we fietsen kunnen huren en willen dit bijna doen, tot ze vragen naar origineel paspoort als borg. Dus lopen we lekker door, maar het is flink zweten en nog redelijk wat hoogteverschil. Drie kwartier later komen we aan bij het strand, een meneer komt en vertelt dat het strand dicht is vanwege de hoge golven. Beetje stom want wat we online gelezen hadden over deze plek klonk heel gaaf, veel rifhaaien zijn hier namelijk. Beetje beteuterd lopen we maar weer terug omhoog. Onderweg naar huis komen we wel een heel lekker cafétje tegen en halen hier een lekkere lunch. De rest van de dag lekker gechillt en de benen+rug ingesmeerd met after sun.


Dag 14 - Reisdag

Om 6 uur staat de wekker en om tien voor half 7 zitten we in het busje naar de pier. Het hotel is zo vriendelijk ons te brengen ondanks dat het buiten de reistijden valt. We zien bij de pier een redelijk grote boot maar merken al snel dat dit helaas niet de boot is die wij zullen gebruiken. Er komt een speedboatje aan, veel minder luxe dan de vorige veerboten die we namen. Ondanks dat het zo vroeg is zijn er veel mensen die naar allerlei verschillende bestemmingen gaan. Op de boot is geen wc en ook geen speciale plek voor de bagage, dus alles wordt een beetje gestapeld en gelukkig kunnen Toob en ik redelijk achteraan zitten. Het weer was vannacht flink tekeer gegaan en ik vrees een beetje voor de boottocht. We zullen eerst langs Koh Phangan, dan naar Koh Samui en dan naar de eindstop Surat Thani varen, vanaf daar gaat het voor ons dan verder met een busje naar Khao Sok. 

Het eerste stuk van Koh Tao naar Koh Phangan is ruig. Erg ruig. Veel mensen zitten voorover gebogen en ook ik voel me al snel niet zo goed. Hadden vanochtend allebei al een reispilletje ingenomen. Maar het is erg warm op de boot en we kunnen niet goed naar buiten kijken, alleen naar achteren. Als ik om mn horloge kijk zie ik dat het 7:20 is. We varen pas 20 minuten en we moeten waarschijnlijk zo'n 3 uur. Toob voelt zich gelukkig nog okay maar bij mij gaat het ineens niet helemaal goed.. Gelukkig voel ik me na het overgeven wel wat beter en zodra we in de luwte van Koh Phangan komen is de deining meteen een stuk minder en gaat het weer. 

De overige 2 uur zijn gelukkig goed uit te houden het weer slaat wel om en het regent erg had. Ondanks het onwijs lekkende dak van de boot, komen wij (en ook de spullen) heelhuids aan in Surat Thani. Nu nog 2,5 uur rijden met de van. We zijn geinig genoeg met 7 andere Nederlanders (2 stelletjes en een vriendengroep) in een busje en kletsen met elkaar onderweg een beetje. Onze chauffeur is wel een beetje vreemd, kan amper engels en geeft mij ineens zijn telefoon met iemand aan de lijn die vraagt bij welk hotel wij moeten worden afgezet. Ook scheurt hij flink over de weg. Een van de Nederlandse jongens zegt ook op een gegeven moment ‘slow down’ en het lijkt wel wat te helpen. Ben blij dat dit de een na laatste keer is dat we langer met een busje onderweg zijn.


Rond 1 uur komen we aan bij ons hotel, deze keer hebben we een bungalow dicht bij de jungle. De eigenaren zijn super lieve mensen die ons meteen wat te drinken aanbieden en we kunnen ook meteen al de kamer in. Ze hebben een klein restaurantje waar we ook meteen wat kunnen lunchen. We zijn nog aan het twijfelen of we een rondje willen lopen maar allebei voelen we ons een beetje woozy van vanochtend. Toob doet een dutje en we spelen ook nog een spelletje.

's Avonds eten we weer bij het restaurantje en bewonderen de kitties, gekko's en de vele planten (papaya, chilipeper) die ze hier hebben.Dag 15 - Khao Sok

Na een lekker ontbijtje bij het restaurantje van de eigenaren, worden we rond kwart voor 9 opgehaald door het busje. Weer in een minivan gaan we op pad, hoewel we nu in Khao Sok Village slapen, is het nog ongeveer een uur rijden tot het meer. Halverwege de rit stopt onze chauffeur (die overigens een stuk netter reed dan de man gister, fijn!) en er stapt ineens nog een andere man in. Dit soort dingen hebben we hier al vaker meegemaakt dus we kijken niet echt raar op. Na een kwartier vertelt de man echter dat hij onze gids is voor de dag. We stoppen nog even bij de 7/11 voor wat snacks en komen rond half 11 aan bij de pier en kunnen al snel de longtailboat in. We hebben redelijk geluk met het weer, hoewel het eventjes regent, zitten we redelijk droog in de boot en hebben mooi uitzicht op de kliffen en eilandjes in het water. Supergaaf dit regenwoud! We meren ergens aan en gaan met de gids een beetje door het bos lopen. Het is een korte hike, maar wel heel leuk want hij vertelt verschillende dingen over blaadjes, paddestoelen en de Banyan boom. De Banyan boom is een parasiet die groeit om een andere boom, en op een gegeven moment zijn gastheer doodt. Ook zien we heel veel bamboe, metershoog! 


Eenmaal weer in de boot stoppen we verderop nog even om een grot te bekijken en varen dan nog wat verder rond. We stoppen ook nog bij de bekende Guilin of Thailand rocks en maken allemaal mooi foto’s. Daarna is het op naar een drijvend 'restaurant' (het is meer een hutje) waar we lunch krijgen. We kletsen gezellig met een ander koppel uit Stuttgart die ons nog wat tips/ervaringen geven over hun langere reis door Zuid-Oost Azië. 


Ineens horen we onze gids roepen 'monkey monkey!' en Toob en ik gaan meteen even kijken. Inderdaad, in de boom zien we verschillende dingen ritselen! Toob heeft de verrekijker meegenomen en deze komt nu heel goed van pas. We zien ze door de verrekijker echt goed, het zijn Langoeren. Later thuis vinden we dat het Brillangoeren waren. Deze hebben een lange staart en een soort brilletje rondom de ogen. Helemaal blij zijn we maar ineens komt er nog wat aangevlogen, de neushoornvogel! Ook supergaaf om te zien, het zijn echt grote vogels! Er komen er nog 2 bij gevlogen en door de verrekijker zien we hoe ze vruchten plukken en in hun bek gooien. Wou nu dat ik een telelens voor de camera had, het is af en toe zoeken naar de aapjes op de foto.

Op een gegeven moment zegt een jongen naast ons dat er nog een andere soort aap lijkt te zijn. En al snel spotten wij hem ook. Deze heeft veel langere armen en ook geen zichtbare staart. Een Withandgibbon! We zien zijn gouden krans om het gezicht en hoe hij van tak naar tak zwaait. Ook de gids heeft hem gespot en roept elke keer als hij beweegt 'Gibbon! Gibbon! Gibbon!'. Hij benadrukt ook meerdere keren dat we veel geluk hebben, iets wat ik heel erg geloof.

Toob gaat op een gegeven moment even kajakken en de rest is allemaal het water in gegaan. Ik vind het dieren kijken veel te leuk en blijf met de verrekijker verder speuren. En ik zie ineens nog een andere aap, de Makaak! Deze zijn de typische bruine apen die je vaak ook in Azië in steden ziet. Onwijs slimme en soms irritante beestjes die vaak spullen jatten van toeristen. Als laatste zien we nog vliegende honden, grote vleermuisachtigen die met echt honderden in 1 boom lijken te hangen.

Echt een mega gave middag, rond half 4 keren we terug naar de pier. Onderweg begint het weer keihard te regenen, perfect qua timing voor ons hoewel we wel zeiknat aankomen bij de bus. We rijden weer terug en komen rond 6 uur aan bij ons huisje. Allebei even lekker douchen en daarna nog lekker avondeten. 's Avonds schrik ik nog van een nieuw wezen, er zit een gekko in onze kamer. Opzich vind ik ze heel leuk, maar niet als ze ineens over de grond voor mijn voeten rennen. Onder de klamboe nog een nachtje op het keiharde matras, morgen weer doorreizen naar het volgende eiland!


Dag 16 - Reisdag

Vandaag gaan we weer naar een eilandje, deze keer aan de westkust van Thailand. De enige optie die we konden boeken vertrekt om 13:00, dus we chillen 's ochtends een beetje bij het restaurantje en eten een lekker ontbijtje. De chauffeur is weer prima op tijd en met alleen ons twee beginnen we de 3 uur rijden naar Phuket, om daar de boot naar Koh Yao Noi te nemen. De chauffeur rijdt redelijk prima en heeft voor de verandering oortjes in waardoor hij niet steeds zijn telefoon pakt om te bellen. Ik vermoed dat we nog mensen onderweg op zullen halen, maar vooralsnog rijden we in een stuk door. Rond half 4 komen we aan bij het vliegveld in Phuket en hier halen we 2 Duitse meiden op. We rijden verder het laatste stukje naar de pier, maar dan een kwartier voordat we aan zouden komen, stopt de chauffeur ineens aan de kant van de weg. Via Google translate zegt hij 'something went wrong, another car is coming'. Dus stappen we allemaal uit. Even later komt inderdaad een auto, waar al iemand in zit. Deze persoon wordt in ons busje gezet terwijl wij onze koffers in de auto leggen. Geen idee wat er precies aan de hand is, ik vermoed dat ze ergens iemand zijn vergeten? De andere chauffeur rijdt met de andere passagier in ons busje terug en wij wachten nog aan de kant van de weg. Via translate zegt onze chauffeur dat er nog een auto aankomt, maar we snappen zelf niet zo goed waarom want we passen op zich met z'n vieren wel in deze auto? Het is ondertussen kwart over 4 en onze (laatste) boot gaat om 5 uur. Via translate geef ik aan dat we ook prima met z'n allen in deze auto kunnen gaan en inderdaad gaan we dan met z’n alle in 1 auto. Laatste 10 minuten gaan prima en we zijn op tijd voor de boot, fijn! We halen nog even beiden een watermelon shake aan de pier, helaas een echte miskoop. Deze is voor het eerst niet met vers fruit maar een soort chemische watermeloen slushie.

Met het speedbootje varen we nog zo'n 40 minuten naar Koh Yao Noi, deze keer op heerlijk rustig water.  Bij de pier wacht onze host ons op en brengt ons naar de bungalow, een super leuke plek hebben we hier, een mooie bungalow boven de rijstvelden in de rust. Het is al 6 uur en we hebben flink honger. Onze host vraagt of we een motor willen huren maar in het donker lijkt ons dat niet zo fijn. Dus brengt hij ons met zijn motor nog even naar de 7/11 zodat we wat kunnen inkopen en avondeten, heel lief! We slapen hier de komende 3 nachten, lekker even chillen!


Dag 17 - Koh Yao Noi 

Vandaag een lekker relaxdagje ingepland. Aangezien ons huisje wel redelijk ver van alle restaurantjes zit, besluiten we nu wel een motor/scooter te huren. Via onze host hebben we voor 250 thb (7 euro) een scooter waar we samen op kunnen. Even een korte les hoe het werkt en dan rijden we lekker rond het eilandje. Dit eiland is een stuk rustiger dan Koh Phangan en Koh Tao, wat het ideaal maakt voor de eerste keer scooter rijden. We vinden een onwijs leuk plekje om te lunchen (en zien onderweg een paar aapjes langs de weg!) waar we ook heerlijk kunnen relaxen en boekje lezen. Allebei weer een heerlijke fruitshake van echt fruit en na de brunch rijden we nog wat verder door naar de verschillende strandjes en viewpoints. Hier zie je de mooie eilandjes in de verte en we hebben echt prachtig weer. Online had ik gelezen dat wanneer het regenseizoen op de oostelijke eilanden is, is het juist zonnig op de westelijke eilandjes. So far klopt deze theorie! 's Avonds eten we bij een restaurantje aan het water voor het eerst 'westers', namelijk fish en chips. Ook meteen het duurste etentje tot nu toe maar wel met een mooie view.


Dag 18 - Koh Yao Noi

Gisteren hebben we niet het hele rondje afgemaakt van het eiland dus vanochtend rijden we via de westkust waar er juist veel mangroven zijn, maar hierdoor kun je helaas niet echt de zee zien. We brunchen weer bij hetzelfde cafétje als gisteren en blijven ook weer even lekker boekje lezen. Rond 2 uur gaan we terug naar huis want om 3 uur worden we opgehaald voor een echte Thaise kookworkshop.