top of page

Budget: Hoeveel kost 3 weken reizen door Thailand

Thailand was een land dat al lang op mijn lijstje staat. Aangezien het een bekend backpackersland is, leek het mij de ultieme bestemming om voor het eerst echt kennis te maken met Azië. Hoewel we op de terugweg van Nieuw-Zeeland een paar dagen Singapore verbleven, ben ik zelf nog nooit in Azië geweest. Voor Tobias was dit de tweede keer Thailand, hij was in 2012 al met zijn ouders er geweest in de zomervakantie. Deze keer besloten wij om in november 2023 te gaan, let dus op dat de prijzen die wij noemen voor deze tijd van het jaar gelden. November is nog een beetje schouderseizoen maar het hoogseizoen begint al. 


In deze blogpost zal ik je een overzicht geven over onze uitgaven gedurende 24 dagen in Thailand. Wij vlogen zelf met Qatar Airways, met een overstap op Doha. Er zijn directe vluchten vanaf Amsterdam, maar hier betaal je vaak wel wat meer voor.

 

Wat was ons budget?

Om een idee te geven of je ongeveer hetzelfde uitgeeft als Tobias en ik, wij zijn geen extreme budget backpackers. Aan de andere kant, we reizen ook niet luxe. Aangezien de prijzen in Thailand een stuk lager liggen dan in Europa, hebben we deze vakantie wel wat luxer geleefd. Zo sliepen we niet in hostels en hadden we af en toe ook een klein huisje. We zijn wel altijd uit eten geweest, of hebben bij een streetfood market ons eten gehaald. Zeker bij de markten is het eten erg betaalbaar en natuurlijk hartstikke lekker! Ook hebben we redelijk wat activiteiten gedaan en hebben we in korte tijd veel door het land gereisd. De transport kosten liepen hierdoor aardig op, zo hebben we de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai genomen en twee binnenlandse vluchten. Door minder vaak van plaats te veranderen, zul je snel goedkoper uit zijn. Vergeet dus niet, het kan altijd duurder of goedkoper afhankelijk van je eigen reisstijl. 


Verder heb je in Thailand de munteenheid Thaise Baht, THB. Wij merkten dat je op veel plekken alleen met contant geld kon betalen, het is dus slim altijd wat contant geld bij je te hebben.Wat waren wij kwijt?

Totaal

Per persoon per dag (p.p.p.d)

Accommodatie

€ 760

€ 16,52

Transport

€ 2.116

€ 44,08

Activiteiten

€ 630

€ 13,13

Eten

€ 495

€ 10,31

Overig

€ 106

€ 2,20

Totaal

€ 4.107

€ 86,24

In totaal waren wij 24 dagen onderweg. Deze prijs is inclusief alles, dus ook de internationale vlucht van Amsterdam naar Bangkok.


Accomodaties in Thailand

Aantal nachten: 23

Overnachtingen in Thailand bestaan er voor elk budget. Zo hebben we hostels gezien waar je voor minder dan 5 euro per nacht op een slaapzaal kon overnachten. Daarentegen zijn er ook echte luxe hotels waar je meer dan 500 euro per nacht kwijt bent. Onze reisstijl is dat we wel van enige luxe houden, dus wel een privé kamer en als het kan een eigen huisje. Aangezien de prijzen relatief laag zijn in Thailand, kozen we hier vaker voor een eigen huisje/bungalow. Gemiddeld waren wij per nacht voor onze accommodatie tussen de 25 en 35 euro per nacht kwijt. Let er wel op dat je vaak niet echt de mogelijkheid hebt om te koken in de accommodatie, ook niet als je een huisje boekt. Maar aangezien er overal kraampjes en markten zijn die voor een goede prijs eten verkopen is dit geen enkel probleem. 


Uitzicht over rijstevelden in Koh Yao Noi

Transport in Thailand

Vlucht

€ 1.416

Binnenlandse vluchten

€ 237

12Go

€ 298

Grab/Taxi/Metro

€ 70

Trein

€ 73

Scooter

€ 22

Totaal

€ 2.116

Veruit onze grootste kostenpost was de vlucht naar Thailand. Zoals al eerder gezegd, vlogen we heen en terug via Doha met Qatar Airways. In totaal kostte deze vlucht 708 euro per persoon, dus 1416 samen. Voor een directe vlucht, hadden we ongeveer 1100 euro betaald, vandaar dat we kozen voor een overstap. Zonder de internationale vlucht mee te rekenen, waren we voor 3 weken met z’n tweeën ongeveer 700 euro kwijt. Hierbij inbegrepen waren de twee binnenlandse vluchten die we hadden geboekt, van Chiang Mai naar Surat Thani en van Krabi terug naar Bangkok. Voor de rest waren we vooral geld kwijt voor de vele transfers die we hadden geboekt via 12Go. Via deze website kun je heel makkelijk vervoer met taxi, boot of trein regelen. Verder hebben we de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai genomen, een ideale en ook beetje avontuurlijke manier om door het land te reizen. Ook hebben we nog af en toe een scooter gehuurd, hier waren we rond de 250 THB, omgerekend ongeveer 7 euro, per dag voor kwijt. Als laatste hebben we vaak Grab of de metro gebruikt binnen Bangkok en Chiang Mai om gemakkelijk van A naar B te komen.Eten in Thailand

Totaal

​€ 495

We hebben geen enkele maaltijd zelf gekookt in Thailand. Vaak hadden we ook niet de mogelijkheid, maar in elke straat vind je talloze kraampjes die allerlei lekkers verkopen. Ook is het eten erg betaalbaar in Thailand, voor 50 THB (1,40 euro) koop je al snel een lekkere portie Fried Rice of Pad Thai. Ook genoten we van de lekkere fruit juices die je overal kunt vinden. 


In totaal hebben wij voor 24 dagen nog geen 500 euro met zijn tweeën betaald. Een realistisch dagbudget voor eten is dus 10 tot 15 euro per persoon per dag. Wel aten wij veel lokaal en vaak op streetfood markets. Mocht je toch wat vaker westers willen eten, of in een echt restaurant, dan zul je snel wel moeten rekenen met een dagbudget van 25 tot 30 euro p.p.p.d. Ook hebben we gemerkt dat voornamelijk op de eilanden de prijzen een stuk hoger lagen. Ergens logisch, hier zijn erg veel toeristen en het aanbod aan kraampjes is beduidend kleiner dan in bijvoorbeeld Chiang Mai. 


Activiteiten in Thailand

Olifanten

€ 141

Tempels

€ 80

Khao Sok NP

€ 101

Fietsen

€ 60

Snorkelen

€ 59

Doi Inthanon NP

€ 75

Kookklas

€ 114

Totaal

€ 630

Al voordat we naar Thailand gingen waren er een aantal activiteiten waarvan we wisten dat we ze graag wilden doen. Zo wilden we heel graag naar het Khao Sok national park, wilde ik graag snorkelen in Koh Tao en wilden we natuurlijk alle tempels zien die we konden. Ook kwamen we snel erop dat we graag naar een olifanten sanctuary wilden. Alleen waren we ons erg bewust van het feit dat vele olifanten sanctuaries nog steeds de olifanten niet goed behandelen. Vaak mag er weliswaar niet op ze worden gereden, maar worden ze wel in een soort ‘mud spa’ gedaan en gewassen door bezoekers. Dit is echter ook erg stressvol voor ze en dus gingen wij op zoek naar een sanctuary die het niet aanmoedigt dat iedereen de olifanten mag aanraken. Zo kwamen wij bij de Elephant Nature Park in Chiang Mai en kunnen deze echt ten zeerste aanraden! Voor ons was dit ook echt een highlight van onze vakantie en het geld meer dan waard. Verder zijn er vele leuke activiteiten om te doen, zo deden we een fietstour bij de door Nederlands opgerichte Co van Kessel in Bangkok en deden we een kookklas bij Mina thuis in Koh Yao Noi. Allemaal superleuke activiteiten en zeker een kookklas is een heel leuk souvenir zodat je ook thuis nog heerlijk Thaise gerechten kunt maken! Verder kosten de tempels die je bezoekt vaak zo’n 100 tot 200 THB per persoon. Voor het Grand Palace ben je echter wel 500 THB (14 euro) kwijt. Thailand en voornamelijk het eiland Koh Tao zijn echte duikerbestemmingen. Hoewel wij zelf niet hebben gedoken, hebben we wel gesnorkeld en ook dit was echt fantastisch! Wij raden het ook zeker aan om een van de twee te gaan doen als je naar Koh Tao gaat!


Als laatste hebben we nog het national park Doi Inthanon bij Chiang Mai bezocht en het Khao Sok national park in het zuiden. Voornamelijk Khao Sok is een absolute aanrader. Hier ga je met een boot een meer op en heb je uitzicht op allerlei prachtige kerstbergen. Ook leven hier verschillende apensoorten en zul je (met een beetje geluk) de neushoornvogel kunnen spotten! Wij hadden zelf superveel geluk en zagen niet alleen makaken, maar ook de brillangoer en zelfs een gibbon. Vooral de laatste laat zich niet vaak zien maar de andere twee zijn met regelmaat te zien.


Overig

Totaal

€ 106

In totaal hebben wij in 106 euro aan overige kosten gehad. Hierbij rekenden we dingen zoals de simkaart die we lokaal kochten, souvenirs en natuurlijk af en toe muggenspray ;). Een simkaart raden we je vooral aan bij de lokale 7-11 te kopen en niet op het vliegveld, hierdoor betaalden wij maar 350 THB in plaats van 1000 THB, een groot verschil! Voor de typische Thaise broeken kun je prijzen van 100-200 THB verwachten.

Realistisch dagbudget

Thailand staat nog steeds bekend als een goede budget bestemming. Hoewel de vlucht ernaartoe natuurlijk wel duur is, kan je voor weinig geld er lange tijd reizen. Voor de vlucht kun je al snel 600 tot 1000 euro per persoon kwijt zijn, afhankelijk of je in het hoogseizoen reist. Als we de internationale vlucht niet meerekenen, is een realistisch dagbudget zo’n 50 tot 70 euro per persoon per dag. Hierbij reis je dus ongeveer zoals wij, waarbij je genoeg geld hebt voor activiteiten, altijd overnacht in privé accomodaties en van streetfood geniet maar ook af en toe een restaurantje. Exclusief internationale vlucht kwam ons dagbudget uit op ongeveer 57 euro per persoon. Reis je echt budget? Dan kun je zeker met een budget van 30 euro per persoon per dag overleven, maar zul je wel veel in slaapzalen overnachten en uitsluitend streetfood eten. Aan de andere kant is ‘the sky the limit’ voor als je luxe wilt reizen. Kortom, voor ieder budget is Thailand een super bestemming!


IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page