top of page

Budget: Hoeveel kost 2 weken reizen door Noorwegen & Lofoten

Na twee jaar uitstellen wegens corona, zijn Tobias en ik in februari 2023 naar het hoge noorden vertrokken. Dit was een vakantie waar ik dus al 2 jaar naar uitkeek om mijn nummer 1 bucket list item hopelijk te kunnen afkruisen, het noorderlicht! Het was een geweldige reis, maar nu vraag je je misschien af: Noorwegen is toch hartstikke duur? En ik zal niet liegen, dit was voor ons ook wel een beetje een splurge. Nou vind ik zelf dat Noorwegen helemaal niet zo duur hoeft te zijn, je mag immers wildkamperen en als je zelf kookt, is het best te doen. Aangezien wij alleen midden in de winter gingen, was voor ons kamperen geen optie. Je kan natuurlijk wel in de winter kamperen, maar met een temperatuur van gemiddeld -10 graden ’s nachts, vonden wij het toch aangenamer om een huisje te hebben ;)In deze blogpost zal ik je een overzicht geven over onze uitgaven gedurende 14 dagen in Noorwegen. Hierbij vlogen wij naar Tromsø vanaf Amsterdam en hebben wij een auto gehuurd om zo naar de Lofoten te kunnen rijden. Ter referentie, wij zijn in februari 2023 gereisd. Dit kan natuurlijk invloed hebben op de altijd fluctuerende vliegprijzen.

 

Wat was ons budget?

Om een idee te geven of je ongeveer hetzelfde uitgeeft als Tobias en ik, wij zijn geen extreme budget backpackers. Aan de andere kant, we reizen ook niet luxe. Vaak kiezen wij ervoor op vakantie zelf te koken, om zo wat geld te besparen. Dit is zeker in Noorwegen een goed idee, voor uit eten gaan ben je snel €35 per persoon kwijt voor alleen een (simpel) hoofdgerecht!

Op deze vakantie overnachtten wij eigenlijk altijd in een appartement geboekt via Airbnb. Om de kosten toch een beetje te drukken, sliepen wij 2 nachten in een hostel. Verder hebben wij, op een enkele avond na, altijd zelf ons eten gekookt. Wel hadden we een aantal activiteiten geboekt, zoals een husky trek in Tromsø. Vergeet dus niet, het kan altijd duurder of goedkoper afhankelijk van je eigen reisstijl.


Wat waren wij kwijt?

Totaal

Per persoon per dag (p.p.p.d)

Accommodatie

€1.461

€49

Transport

€1.590

€53

Activiteiten

€1.125

€38

Eten

€370

€12

Totaal

€4.546

€152

In totaal waren wij 15 dagen onderweg, waarbij we voor 11 dagen een auto hadden gehuurd. Deze hadden we pas gehuurd op het moment dat we uit Tromsø vertrokken. In Tromsø zelf heb je geen auto nodig, het is een klein stadje en alles is goed bereikbaar met de bus. Deze prijzen zijn inclusief vlucht en autohuur.


Accomodaties in Noorwegen

Aantal nachten: 15

Voor onze accommodaties in Noorwegen, hebben we voornamelijk overnacht in privé appartementen/woningen via Airbnb. Voor deze accomodaties waren wij vaak rond de €130 per nacht kwijt. In Tromsø zelf en onderweg naar de Lofoten, kozen wij voor wat goedkopere accomodaties zoals Hostels of een kamer in een gedeeld appartement. Hier waren wij per nacht ongeveer €60 voor kwijt. Mocht je kamperen, ben je voor een camping vaak tussen de €20 en €40 per nacht kwijt, maar je mag in Noorwegen ook wildkamperen. Op deze manier kun je op je accommodatie kosten dus nog wat besparen. Aan de andere kant heb je in de Lofoten de welbekende rode vissershuisjes, Rorbuer, waar je ook in kunt overnachten. Veel van deze huisjes zijn omgebouwd tot luxe verblijf en hebben een prachtig uitzicht van de bergen. Hier betaal je dan vaak ook meer dan €200 voor per nacht.


Transport in Noorwegen

Vlucht

€709

Auto

€656

Tanken

€192

Overig (parkeren, OV)

€33

Totaal

€1.590

Wij kozen er in deze vakantie voor om naar Tromsø te vliegen en vanaf daar met de auto naar de Lofoten te rijden en weer terug. Wij wilden namelijk graag ook een aantal dagen in Tromsø verblijven om hier een husky trek te doen en het noorderlicht te zien. Mocht je alleen naar de Lofoten willen, kan je ook op Harstad/Narvik vliegen en hier een auto huren. Voor onze auto, hadden wij origineel een Volkswagen Golf of vergelijkbaar gehuurd via Europcar. Bij het ophalen van de auto, werden we geüpgraded naar een Suzuki Across 4x4. Dit was achteraf op de ijzige wegen erg fijn te hebben, dus we zouden zeker aanraden om niet de goedkoopste/kleinste huurauto te nemen in de winter!


Eten in Noorwegen

Boodschappen

€180

Uit eten

€190

Totaal

​€370

Uit eten gaan in Noorwegen is zeker een stuk duurder dan in Nederland en alcohol in een restaurant is al helemaal een duur geintje. Om die reden, kozen wij er dan ook voor om voornamelijk zelf ons eten te maken. We hebben wel meerdere keren in een cafe een kaneelbroodje met warme chocolademelk gehaald, maar uit eten gaan hebben we beperkt tot 2 keer. Zoals ik eerder al zei, ben je voor een hoofdgerecht snel €35 kwijt en voor 2 biertjes in Ølhallen in Tromsø waren wij €21 kwijt! Voor boodschappen vonden wij de prijzen echter een stuk meevallen. Je merkt vooral dat bepaalde groentes een stuk duurder zijn dan in Nederland (5 euro voor een bakje cherrytomaten), maar als je hier een beetje op let, zijn de prijzen niet veel duurder dan in Nederland.

Activiteiten in Noorwegen

Aurora camp & Husky trek

€607

Sami experience

€231

Sauna

€67

Fjellheisen

€64

Polarmuseum

€18

Souvernirs

€138

Totaal

€1.125

Voor activiteiten hadden wij in Noorwegen redelijk wat geld aan de kant gelegd. Zo was ik jarig tijdens onze vakantie en wilde erg graag de Aurora camp & Husky trek doen. Dit is bij het villmarksenter in Tromsø en hoewel het prijzig is, was het voor ons meer dan waard. Bij dit pakket ga je ’s avonds naar het kamp waar je de husky’s ontmoet, wat te eten krijgt en in een Lavvu overnacht. De volgende ochtend doe je na het ontbijt een husky tocht van 45 minuten en heb je nog meer tijd met de honden te knuffelen. Na de lunch wordt je met de bus teruggebracht naar Tromsø. Wij hadden onwijs geluk en zagen op mijn verjaardag bij het aurora camp dus ook de eerste keer het noorderlicht! Terwijl alle anderen naar huis gingen rond 10 uur, hadden wij het kamp voor ons alleen en keken rond een kampvuurtje tot diep in de nacht naar het noorderlicht!

Ook de Sami experience kan ik ten zeerste aanraden, deze is ook bij Tromsø en hier leer je van een Sami familie over hun gebruiken en mag je de rendieren voeren. Heel leuk om de rendieren zo van dichtbij te zien en ook hier krijg je een lekker lunch + zo veel warme chocomel als je kunt drinken.


Een andere erg populaire activiteit is Aurora Chasing. Hoewel we hier goede verhalen over hoorden, hebben wij gekozen dit niet te doen. Aurora Chasing is in mijn mening het vooral waard als je maar een paar dagen hebt en absoluut het noorderlicht wil zien. Aangezien wij 2 weken de tijd hadden en met de huurauto ook zelf op pad konden gaan, was het voor ons niet nodig. Voor een Aurora Chasing kun je verwachten ongeveer €100 per persoon uit te geven.


Tip: bekijk onze blog over de beste activiteiten in Tromsø!


Realistisch dagbudget

Al met al, is een reis door Noorwegen in de winter dus zeker niet goedkoop. Niet voor niets staat Noorwegen bekend als een van de duurste landen om naar op vakantie te gaan. Een realistisch dagbudget is dan ook zeker tussen de 140 en 160 euro per persoon per dag. Wil je in wat luxere accomodaties overnachten en wat vaker uit eten met alcoholische dranken? Reken dan zeker op 200 euro p.p.p.d. Andersom, kun je zeker de kosten omlaag brengen door minder activiteiten te doen en uitsluitend zelf te koken. In de zomer zou je door middel van wildkamperen er ook echt een budget vakantie van kunnen maken!

IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page