top of page

Beste activiteiten in Tromsø!

In onze winterreis naar Noorwegen dit jaar, besloten wij om als eerste naar Tromsø te gaan. Tromsø is een stad van ongeveer 75.000 inwoners, gelegen ver boven de poolcirkel. Kortom, de perfecte plek om het noorderlicht te spotten! In deze blog zal ik de leukste activiteiten delen die je kunt doen in en rondom Tromsø. Ook geef ik je een aantal tips, wanneer en hoe lang je het beste naar Tromsø kunt gaan zodat jij je ultieme wintervakantie kunt plannen!

Uitzicht vanaf het zuiden van Tromsø

Hoe kom je naar Tromsø?

Het makkelijkst/snelst kom je naar Tromsø met het vliegtuig. Helaas bestaat er geen directe vlucht, maar heb je vaak een overstap in Oslo of Bergen. Bergen is na Oslo de grootste stad in Noorwegen en beiden zijn met een lange overstap zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij vlogen zelf met KLM van Amsterdam naar Bergen, daar moesten we dan overstappen voor onze vlucht naar Tromsø. Let op, omdat je van een buitenlandse vlucht overstapt naar een binnenlandse vlucht, zul je je (ruim)bagage in Bergen opnieuw moeten inchecken. Let hier dus op als je van plan bent de stad nog in te gaan.

Reizen in Tromsø

In Tromsø zelf, is eigen vervoer eigenlijk niet nodig, het openbaar vervoer is erg goed geregeld. Vanaf het vliegveld, rijden regelmatig bussen waarmee je makkelijk naar het centrum komt. Het centrum zelf is tamelijk klein, wat dus te voet prima te lopen is. Voor de bus raden we aan om gebruik te maken van de app Troms Billett. Hier kun je (goedkoper) kaartjes kopen voor de bus.


Hoeveel dagen is het beste in Tromsø?

Voor een winterreis naar Tromsø zou ik zeker 3 nachten aanraden. Hoewel het stadje zelf niet erg groot is en je snel de winkelstraat zult hebben bekeken, zijn er meerdere leuke activiteiten te doen zoals een husky trektocht, rendieren bezoeken bij de Sami of met de kabelbaan de Fjellheisen berg op. Ook wil je waarschijnlijk het noorderlicht zien en daarbij geldt hoe meer dagen, hoe groter de kans dat je het zult zien.

 

Beste activiteiten

Uitzicht boven bij Fjellheisen

Sami Experience

Een van de eerste activiteiten die wij in Tromsø deden was naar een Sami familie gaan en daar de rendieren te zien en voeren. Wij hebben onze experience geboekt via Tromsø Arctic Reindeer en zouden dit zeker aanraden! Wat ons vooral aanspreekt is dat de activiteit kleinschalig is en uitgevoerd wordt door locals. Hier wordt je ontvangen door de Oskal familie, die al honderden jaren rendierherders zijn. Bij deze activiteit wordt je opgehaald door een bus in het centrum van Tromsø, maar je kunt ook met eigen vervoer komen. Er zijn verschillende tour opties die je kunt kiezen, zo kun je sowieso de rendieren voeren, maar je kunt ook een rendiertocht met slee doen. Wij kozen zelf alleen voor het voeren van rendieren en hadden daardoor ook langer de tijd om bij de rendieren te zijn dan de mensen die ook een trektocht kozen. Let op: er moet wel genoeg sneeuw liggen voor de rendieren om te sleetocht te kunnen maken. In ons geval had het helaas de week ervoor veel gedooid waardoor de sleetocht niet door kon gaan voor de anderen in de groep.

Het voeren van de rendieren is absoluut geweldig. De rendieren zijn erg aandoenlijk en komen blij op je afgelopen als je met je voederbak rondloopt. Na een tijdje te hebben genoten van de rendieren, verzamel je met zijn allen in de Lavvu hut. Dit is een traditionele tent waarin de Sami leven. In de hut is er een warm vuur en krijgt iedereen rendiersoep en ongelimiteerde warme chocomel! Hier vertelt Johan over zijn cultuur en hoe klimaatverandering het leven van de Sami en rendieren een stuk moeilijker maakt. Ook leren we dat de rendieren die we hier zien met gewei allemaal vrouwtjes zijn De mannetjes verliezen hun gewei rond november, de vrouwtjes pas in mei. Na heerlijk te zijn opgewarmd in de hut, is het dan weer tijd om terug naar Tromsø te vertrekken.

Aurora Camp & Husky Trek

Deze activiteit is eentje die we iedereen ten zeerste aanraden. Dit is de aurora camp & husky trek zoals wij hem hebben geboekt bij Villmarkssenter. Bij deze activiteit, wordt je ’s avonds om 6 uur opgehaald in het centrum van Tromsø. Met een bus wordt je dan naar het kamp gebracht, waar je de Huskies al kunt ontmoeten en knuffelen. Geen zorgen, voordat je de huskies ontmoet krijg je allemaal een warm thermopak aan, zodat je goed warm blijft en je eigen kleren ook schoon blijven. Na de huskies te hebben bezocht, ga je met zijn allen avondeten: rendiersoep of vegetarische soep. Als je dan heel veel geluk hebt, kun je hier het noorderlicht erg goed zien!

Het kamp ligt namelijk een half uur van Tromsø vandaan en heeft daardoor geen last van enige lichtvervuiling. Ideaal dus! Slapen doe je deze avond in een Lavvu hut, waarbij je kunt kiezen of je deze wilt delen of een privé hut boekt. De volgende ochtend na een heerlijk ontbijt, is het tijd om met de Huskies op stap te gaan! In totaal ben je ongeveer een uur met de hondenslee onderweg, waarbij er tussendoor mogelijk is om van plek te wisselen. Er is namelijk steeds een iemand achter het stuur, die de honden begeleid en een iemand die in de slee zit en eindeloos foto’s kan maken 😉. Na de trektocht is er dan nog ruime tijd om verder met de honden te knuffelen en na de lunch wordt je weer teruggebracht naar Tromsø.

Deze activiteit klinkt in eerste instantie erg prijzig, zo betaalden wij per persoon ongeveer €300. Echter krijg je voor deze prijs een overnachting, 3 maaltijden en een uur husky trek tocht. Heb je zoals wij, onwijs veel geluk en zie je zelfs het noorderlicht? Die prijs is het dubbel en dwars waard! Wij hadden het gevoel dat de meeste mensen alleen kozen voor de avond Aurora Husky Visit of de ochtend, Husky Sled Ride. Bij de activiteit die wij boekten, combineer je als het ware deze twee activiteiten waardoor je extra veel tijd hebt met de huskies. Kortom, zeker een aanrader.

Fjellheisen

De Fjellheisen is een kabelbaan waarmee je in ongeveer 5 minuten 400 meter de berg omhoog gaat. Boven heb je dan een prachtig uitzicht over het eiland waar Tromsø op ligt en alle omliggende bergen. Eenmaal boven, kun je zo lang blijven als je wilt. Ook is er een restaurant waar je wat kunt eten. De laatste kabelbaan gaat om 12 uur ’s nachts weer naar beneden. Zo kun je de berg Fløya nog beklimmen om zo nog hoger over de stad te kunnen kijken. We adviseren om de Fjellheisen aan het einde van de middag/begin avond te doen. Na 17:00 zijn de tickets namelijk wat goedkoper. Ook is het geweldig om de zonsondergang van boven te zien en in de winter heb je hier goede kansen om het noorderlicht te zien! In de zomer kun je ervoor kiezen om met een wandelpad naar boven te gaan, maar omdat wij in de winter waren hebben we dit maar niet gedaan.

Noorderlichttour

Zoals ik eerder al zei, ligt Tromsø ver boven de poolcirkel. Niet alleen dat, Tromsø ligt perfect in de band om de aarde waar het noorderlicht te zien is, wat ervoor zorgt dat er altijd een hele hoge kans is voor het zien van het noorderlicht (mits het onbewolkt is). Dit betekent dat je zelfs met een KP van 0.5, het noorderlicht kunt zien. De KP waarde zegt namelijk vooral iets over de bandbreedte waarin het noorderlicht te zien is, niet de intensiteit ervan.

Velen zullen zich waarschijnlijk afvragen of het doen van een Chasing lights/noorderlicht tour het waard is. Dit hangt er vooral van af hoeveel dagen je naar Tromsø/het hoge noorden zult vertrekken. Heb je alleen een lang weekend en wil je het per se zien? Dan kan een noorderlicht tour het zeker waard zijn, velen hebben namelijk een hoog slagingspercentage en aangezien je al op de ideale lengtegraad bent, zijn de kansen groot dat je het ziet. Alleen kan het natuurlijk ook voorkomen dat je het noorderlicht niet tijdens zo een tour zult zien. In dat geval bieden sommige tours een refund aan, bij anderen kan je op een andere dag gratis nog een keer mee, maar bij sommigen is het geld weg en heb je pech. Hier moet je dus vooral goed naar kijken voordat je gaat boeken. Ook kun je goed erop letten met hoeveel mensen de tour zal zijn, bij sommige touroperators ben je In een gezelschap van 5-10 man, maar bij anderen zijn het grote bussen van 30-40 personen.

Als je 5 dagen of meer de tijd hebt en een auto hebt gehuurd waardoor je op eigen gelegenheid er verder erop uit kunt trekken, zou ik een noorderlichttour niet per se aanraden. Aangezien wij 2 weken boven de poolcirkel zouden zijn, hebben wij zelf ook geen tour geboekt en hier hebben wij zeker geen spijt van gehad. We hebben in 2 weken tijd het noorderlicht 3 avonden goed kunnen zien, en vonden het ook veel leuker om het met z’n tweeën mee te maken dan met een hele bus met mensen.


Andere activiteiten

Een andere leuke activiteit is het Polar Museum bezoeken in het centrum van Tromsø. Dit museum leert je over alles van de geschiedenis van Tromsø en vooral ook Spitsbergen. Hoe de eerste mensen hierheen zijn gereisd en hebben overleefd. Er was zelfs een ontdekkingsreiziger die probeerde met een hete luchtballon vanaf Spitsbergen de noordpool te bereiken! Zeker een leuk uitje waar je een paar uur kunt besteden.

Verder heb je nog het Polaria, dit is een arctisch aquarium in het centrum van Tromsø. Hier kun je verschillende aquariums bezoeken en vooral veel verschillende zeehonden zien. Helaas hadden wij geen tijd om dit te bezoeken. Als familieactiviteit zouden we dit zeker aanraden!


Kortom, er zijn genoeg geweldige activiteiten die Tromsø zeker de moeite waard maken voor jouw volgende wintervakantie!

IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page