top of page

Aurora camp & Husky Trek

Een van de activiteiten die wij deden in Tromsø was de Aurora Camp & Husky Trek bij het Villmarkssenter. In deze blogpost zullen we je uitgebreid vertellen wat je kunt verwachten en over onze eigen ervaring. Allereerst spoiler: deze activiteit was het highlight van ons verblijf in Tromsø afgelopen winter.

Onze ervaring

We hadden deze activiteit ver vooruit geboekt, aangezien we wisten dat we dit absoluut wilden doen. Op mijn verjaardag, werden we ’s avonds rond half 7 opgehaald in het centrum van Tromsø. Samen met een hele groep, werden we naar het aurora camp gebracht. Eenmaal aangekomen, kregen we onze thermal pakken aan, aangezien het -10 °C was en de Huskies je kleren anders vies zouden maken. Toen wij aankwamen, kregen we al snel te horen dat wij de enige mensen waren die hadden gekozen voor de combinatie Aurora Camp en Husky Trek. Dit betekende dat wij de enige waren die daadwerkelijk zouden overnachten, alle anderen deden alleen de avond activiteit om de huskies te bezoeken. We kregen dus onze eigen privé hut, met wat koekjes en thee, heel attent! De Lavvu waar wij in overnachtten, was voorzien met warme slaapzakken en gelegen op een bed met rendierhuiden. Echt een unieke ervaring!

Onderweg naar het aurora camp zei de gids dat het erop leek dat het wat opklaarde. Dit was onze derde dag in Tromsø en tot nu toe hadden we alleen nog maar bewolking gehad. Ik kon niet wachten om het noorderlicht te zien en vroeg dus bij aankomst aan onze eigen stafmember, Pierre, of hij daadwerkelijk verwachtte of wij vanavond het noorderlicht konden zien? Hij antwoordt voorzichtig dat het natuurlijk nooit zeker is, maar dat hij een oogje in het zeil zou houden voor het geval dat. Na ons te hebben omgekleed, keek ik door onze Lavvu naar buiten, en ineens denk ik ‘zie ik daar nou iets?’. Ik zeg tegen Tobias ‘volgens mij zie ik iets!’. We rennen meteen naar buiten en daar komt onze gids aangerend ‘Het noorderlicht is er!’ roept hij. Samen met alle andere toeristen, pakken we snel onze camera’s en statieven. Iedereen kijkt met grote ogen, het noorderlicht is er! Absoluut geweldig, het beweegt en danst en hoewel het in het echt meer melkachtig met een groene gloed lijkt, kan ik niet geloven dat ik op mijn verjaardag voor het allereerst het noorderlicht zie! Snel maak ik een foto van ons samen, nog steeds uitvogelend hoe ik dit mooi met de camera op beeld krijg.

Ondertussen vertelt de gids van alles over het noorderlicht, hoe het precies ontstaat en wat de KP waarde betekend. De KP-waarde is iets wat je vaak hoort en ziet als je namelijk opzoekt over het noorderlicht. Wist je alleen dat dit geen aanduiding is van hoe sterk het noorderlicht zal zijn? De KP-waarde zegt namelijk iets over de bandbreedte waarin het noorderlicht te zien zal zijn op aarde, hoe hoger de KP-waarde, hoe verder naar het zuiden het dus ook te zien zal zijn. In maart 2023, was het mogelijk om het noorderlicht in Groningen en delen van Nederland te zien, dit omdat de KP-waarde dus heel hoog was. Tromsø ligt daarentegen op de ideale plek om het noorderlicht te zien, het maakt hier dus niet uit of je een KP-waarde van 1 of 8 zult hebben. Wees dus vooral niet teleurgesteld als je een lage index hoort als je in Tromsø bent! Verder vertelde de gids ook nog over de Sami en dat het voor hun zelfs een slecht voorteken was. Heel interessant, het voelde echt alsof we gratis een northern lights tour erbij kregen, inclusief marshmallows en warme chocomel.

Al snel verdwijnt het noorderlicht weer. Het is vaak niet te voorspellen hoe lang en hoe vaak het komt op een avond. De gidsen geven al snel aan dat de kans groot is dat we het vanavond nog vaker kunnen zien, en dat ze voor ons de lucht in de gaten zullen houden. Op naar hetgeen waarvoor we in eerste instantie kwamen, de Huskies! In totaal hebben ze hier wel 200 honden, die allemaal met een buddy samen een hok hebben. Ook hier krijgen we veel informatie, over de type Huskies (alaskan) die ze hier hebben het feit dat de huskies geen water krijgen in de winter maar gewoon sneeuw eten! Al zou men namelijk water voor de huskies in een bakje doen, is dit binnen een half uur bevroren. De huskies leven het hele jaar buiten en genieten echt van de winterse kou hier. Het zijn hele lieve en intelligente honden, die graag komen knuffelen. We zijn wel dankbaar voor de pakken, want af en toe wil een husky nog wel omhoog springen. Steeds kijk ik nog naar boven, of ik het noorderlicht zie, maar helaas. Dan, wordt het tijd voor ons avondeten, rendiersoep! Samen met alle anderen, gaan we in de grote Lavvu avondeten, de soep is heerlijk en het vlees is mals. Na het eten, krijgen we nog allemaal wat chocoladetaart en natuurlijk warme chocomel. Ondertussen is het bijna half 10 en alle anderen worden rond 10 uur weer opgehaald. Wij hebben dan ook ontzettend geluk, want na het eten gaan we allemaal naar buiten en zien we het noorderlicht weer! Eerst maar een klein beetje in 1 band, maar het veranderd constant, je kunt hier uren naar kijken. Al snel lijkt het weer meer te worden, maar helaas moeten alle anderen vertrekken. Wij kunnen ons geluk niet op, Pierre verteld ook dat het meer dan een maand geleden is dat ze het noorderlicht hebben kunnen zien. Het is al wekenlang elke avond bewolkt. Dan. Ineens. Begint het noorderlicht heel actief te worden, er komen meerdere banden in de lucht en we zien het nu echt groen worden!

Het begint te dansen en je ziet zelfs de witte en rode gloeden in het licht, we kunnen alleen maar naar boven kijken en wauw zeggen. Ik had het voorheen niet door, maar nu voelt het echt alsof ik iets wonderbaarlijks meemaak. Ondertussen is alle staf voor de avond naar huis, Tobias en ik zijn nu met z’n tweeën en kunnen de hele nacht nog blijven kijken. Samen met onze thee, zitten we bij het kampvuur en genieten van het noorderlicht. Ik had nooit kunnen dromen dat ik mijn nummer 1 bucketlist item zo zou kunnen afkruisen! We blijven tot 1 uur ’s nachts buiten, totdat het echt te koud (ondertussen -15!) wordt en het noorderlicht al een tijdje niet meer terugkomt. Wat een avond! Samen slapen we knus in ons hutje voor de avond, we vinden het nog steeds bizar dat er niet meer mensen voor deze activiteit kozen.

De volgende ochtend, worden we al vroeg wakker van de honden. Je hoort ze allemaal huilen en blaffen, ze weten namelijk dat zometeen de trektochten beginnen en willen allemaal heel graag van start! We moeten nog even wachten tot de andere toeristen voor de husky trek die ochtend aankomen en krijgen ondertussen een privé ontbijt inclusief gerookte zalm en pannenkoeken, luxe! Rond 9 uur komt de bus aan vol met nieuwe mensen en na een safety briefing over hoe de sleetocht eruit zal zien, gaan we nu toch echt met de Huskies op pad! Bij onze activiteit, zit een husky trektocht van een uur. Iedere slee krijgt 5 tot 8 honden, afhankelijk van hoe sterk de honden zijn. Voorop is de leider, deze hond is speciaal uitgekozen vanwege intelligentie. Want deze hond stuurt de rest aan en werkt samen met jou, de bestuurder, tijdens de rit.

De honden achterin, moeten juist sterk zijn want deze trekken het meeste de slee vooruit. Tijdens de rit, zal een van de twee mensen in de slee zitten, terwijl de ander achter de slee staat en deze bestuurt. Halverwege is dan een punt om met elkaar te wisselen. Als je namelijk de slee stuurt, moet je ten alle tijden beiden handen vast aan het stuur houden en natuurlijk goed opletten wanneer je moet remmen. Degene die in de slee zit, kan foto’s maken en echt genieten. Wij hadden deze ochtend ideaal weer, een prachtig zonnetje en de honden genoten ook echt. Na deze ervaring zouden we nog wel eens een meerdaagse husky trektocht willen doen!

Na de trektocht, is er dan nog wat tijd voor de lunch. Veel van de toeristen die deze ochtend waren aangekomen, kregen dezelfde uitleg weer over de huskies. Aangezien wij deze de vorige avond hadden gehoord, liepen wij gewoon wat rond om verder te knuffelen met de honden. Het zijn zulke schatjes! Zelfs Tobias, die eigenlijk niet heel erg van honden houdt, vond dit echt leuke honden. Als deze honden 6 worden, gaan ze met pensioen en worden dan ter adoptie gesteld. De kok had er ook 2 geadopteerd die losliepen over het erf.

Om de activiteit af te sluiten, kregen we nog een warme lunch met lokaal gevangen kabeljauw. Rond 1 uur zit het er dan helaas op en worden we met de bus weer teruggebracht naar Tromsø. Dit was een dag om nooit te vergeten!

Wat kost het?

Natuurlijk veranderen prijzen van activiteiten over de jaren. De prijzen die ik hier dus noem zijn op basis van wanneer wij gingen, februari 2023. Voor de activiteit aurora camp & husky trek hebben wij €600 (6080 NOK) betaald voor 2 personen. Dit is best prijzig in eerste instantie, maar wij vonden het zelf meer dan waard. Je krijgt er namelijk een overnachting, 3 maaltijden en natuurlijk de activiteit husky trektocht ervoor terug. Heb je net als wij superveel mazzel, dan krijg je er praktisch een gratis noorderlicht tour bij! Verder zagen we dat wanneer je de aurora husky visit boekt, deze 1240 NOK per persoon kost. Bij deze activiteit, heb je dus alleen het avondprogramma, zonder overnachting en hondenslee. Je kan ook alleen voor de ochtend activiteit kiezen, de self-drive dog sledding. Dan kom je ’s ochtends na het ontbijt aan, en heb je de hondenslee tocht en de lunch. Hiervoor betaal je 2140 NOK per persoon.

Kortom, wij vinden dus bij de combinatie aurora camp & husky trek dat je veel meer voor je geld krijgt. En je hebt ook meer tijd om in rust te genieten, heb je de unieke ervaring van het overnachten in een Lavvu en de kans om het noorderlicht te zien!


IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

  • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

  • Youtube
bottom of page