top of page

3-weekse reisroute door Thailand

In deze blog vind je onze 3-weekse reisroute door Thailand, waarbij we ook een aantal hoogtepunten zullen benoemen voor als je meer tijd hebt. 


Thailand, een land met rijke cultuur, prachtige stranden en heerlijk eten. Al lange tijd stond Thailand op onze bucketlist om te bezoeken. Voor mij was dit na Singapore de tweede keer om naar Azië te gaan. Thailand is een welbekend backpackers land waardoor het ons een ideaal instapland voor Azië leek. 


Wanneer reis je het beste naar Thailand?

Thailand is een land wat dicht bij de evenaar ligt, om die reden is het ook het hele jaar 25+ graden Celsius en gaat de zon bijna het hele jaar tussen 6 en 7 uur op en tussen 6 en 7 uur ’s avonds onder. Aangezien het klimaat tropisch is, zijn er pakweg 3 seizoenen. Van maart tot mei wordt gezien als de ‘zomer’ met heetste temperaturen. Vanaf eind mei tot begin november is het regenseizoen. Van november/december tot maart wordt vaak gezien als de beste tijd om te gaan, aangezien temperaturen het koelst zullen zijn en het regenseizoen voorbij is. Houdt er rekening mee dat ook in de koele periode, de temperaturen overdag vaak boven 30 graden zijn. Wij waren zelf in november onderweg en konden deze periode zeker aanraden. Zeker aan het begin hadden we vaak nog wel wat onweersbuien, maar ook in het regenseizoen beperkt dit zich vaak tot een aantal piekmomenten. Vaak is de regen naar 15 tot 30 minuten ook weer voorbij en is het ook meteen een stuk koeler!


Hoe reis je het beste door Thailand?

Als je net zoals wij, veel van Thailand wilt zien zul je op een manier je van A naar B moeten verplaatsen. Gelukkig zijn er in Thailand veel mogelijkheden, zo kun je tussen de steden vaak met een bus(je) of trein reizen en zijn er ook verschillende binnenlandse vluchten. Zelf een auto of scooter huren kan ook, let er alleen wel bij het huren van een scooter op dat dit officieel een motor is. Hier heb je dus ook het juiste rijbewijs nodig, anders rijd je onverzekerd. Ook gebeuren er regelmatig scooter ongelukken dus we raden niet aan om je eerste keer in een drukke stad een scooter te huren. Wij kozen zelf voornamelijk van een combinatie aan busjes, treinen, boten en binnenlandse vluchten. Voor het boeken van een transfer met busje of trein kun je dit het beste doen met 12go. Op deze website kun je gemakkelijk je begin en eindpunt invullen en zijn overstappen van een bus naar boot vaak gegarandeerd. Voor binnenlandse vluchten kun je deze gemakkelijk met AirAsia boeken. Zeker voor binnenlandse vluchten is het wel aan te raden deze vooruit te boeken, dit geldt ook voor de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai. Alle overige transport kun je gemakkelijk een dag of twee van te voren boeken.

Let er trouwens ook op dat hoewel er directe vluchten zijn van Amsterdam naar Bangkok, deze doorgaans een paar honderd euro duurder zijn dan een vlucht met overstap. Om die reden kozen wij ervoor om met Qatar Airways via Doha te vliegen, zeker een prima route! Je vliegt twee keer ongeveer 7 uur en de service en het eten aan boord was erg goed.

 

Onze 3- weekse reis door Thailand

Bij het plannen van onze reis proberen we altijd een aantal highlights of plekken te kiezen waar we graag heen willen. Tobias was de vorige keer toen hij in Thailand was vanuit Bangkok alleen verder naar het zuiden gereisd, om die reden wilden we deze keer graag ook naar Chiang Mai, een mooie stad in het noorden van Thailand. Ook wilde ik graag naar Koh Tao aangezien dit eiland als een duikerparadijs wordt gezien en wilden we graag naar het Khao Sok National Park. 


Onze reisroute zag er in grote lijnen als volgt uit:

 • Dag 1-3: Aankomst en verkennen Bangkok 

 • Dag 4: Reizen naar Aytutthaya

 • Dag 5: Terug naar Bangkok en nachttrein naar Chiang Mai

 • Dag 6-8: Verkennen Chiang Mai

 • Dag 9: Reizen naar Koh Phangan

 • Dag 10-11: Koh Phangan

 • Dag 12-13: Koh Tao

 • Dag 14: Reizen naar Khao Sok

 • Dag 15: Khao Sok

 • Dag 16-19: Reizen naar Koh Yao Noi

 • Dag 20-22: Ao Nang

 • Dag 23: terugreis Bangkok

 

Dag 1 - 3: aankomst en verkennen Bangkok

Eenmaal aangekomen in Bangkok zul je het de eerste dag waarschijnlijk rustig aan doen. Misschien bezoek je nog een tempel dichtbij en haalt wat streetfood, en probeer meteen in het goede ritme naar bed te gaan om zo min mogelijk last van jet-lag te krijgen. De volgende dag is het leuk om vooral zo veel mogelijk van de stad en de tempels te zien. Een aantal hoogtepunten zijn:

 • The grand palace en Tempel van smaragd groene buddha, Wat Phra Kaew 

 • Wat Pho

 • The golden mount, Wat Saket

 • Wat Arun

 • Wat Benchamabophit

Een andere leuke activiteit is om een fietstour bij Co van Kessel te doen. Een leuke tour waar je door kleine straatjes fietst en de stad van een hele andere kant te zien krijgt. Ook is de Chatuchak weekend market een grote aanrader. Elk weekend komen hier 200.000 mensen op af en je kunt er de gekste dingen kopen! Super leuk om wat souvernirtjes te vinden en lekkere streetfood te eten.

Even een beetje aan de drukte ontsnappen? Dan is het Lamphini park heel leuk om doorheen te lopen en zie je hier en daar varanen in het water! 

Tip: je kan in Bangkok makkelijk met de metro, MRT of skytrain reizen. Is het af en toe ver lopen tussen je bestemmingen? Probeer dan vooral met Grab een taxi te nemen. Met deze app betaal je een prima prijs zonder met de taxi-chauffeurs te moeten onderhandelen.


Dag 4: Ayutthaya

Neem ’s ochtends de minivan om naar Ayutthaya te gaan. Het beste neem je met Grab een taxi naar de bus terminal en tickets voor de minivan kun je van te voren via 12go boeken, maar ook gemakkelijk ter plaatse. In anderhalf uur rijdt je naar de stad Ayutthaya. Deze stad was tot de 18e eeuw de hoofdstad van Thailand. Hier zul je meer ruïnes dan tempels zien, maar deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken! Wat Maha That is de bekendste, hier is een stenen buddha hoofd te zien waar bomen omheen zijn gegroeid. Ook Wat Phra Si Sanphet en Wat Chai Watthanaram zijn zeker de moeite waard om te bezoeken! Je kunt op veel plaatsen in Ayutthaya gemakkelijk een fiets huren, waarmee je snel van tempel naar tempel kunt reizen. De stad is wezenlijk rustiger dan Bangkok en wij vonden fietsen absoluut goed te doen. ’s Avonds raden we je nog aan naar de Ayutthaya Night Market te gaan. Hier hebben we een van de lekkerste Fried Rice met ei gegeten van de hele vakantie!


Dag 5: Nachttrein naar Chiang Mai

Vandaag reizen we door naar noorden. Je kunt ofwel de minivan terug naar Bangkok nemen en vanuit daar de nachttrein naar Chiang Mai, of de trein vanuit Ayutthaya naar Chiang Mai. Laatstgenoemde trein is echter wel overdag. Om die reden zouden wij zeker ervoor kiezen terug naar Bangkok te gaan en daar de nachttrein te nemen. Er zijn 3 verschillende nachttreinen die je kunt nemen naar Chiang Mai. De eerste vertrekt rond 6 uur ’s avonds, de tweede rond 8 uur en de laatste rond 11 uur. De trein doet er ongeveer 12 uur over om in Chiang Mai aan te komen. Wij namen de trein van 6 uur ’s avonds en zouden deze absoluut aanraden. Dit is de meest moderne trein en hierdoor was er airconditioning en ook stopcontacten bij elk bed. We reisden in 2e klas en de bedden waren erg ruim, zeker een goede ervaring!


Dag 6 - 8: Chiang Mai

Chiang Mai is een van de grote steden in het noorden van Thailand. Wij waren hier drie dagen en zouden dit zeker aanraden. Ben je van plan naar het naastgelegen dorpje Pai te gaan? Neem er dan zeker nog 3 dagen bij. In Chiang Mai is zijn er weer veel tempels te bezoeken je kunt hier ook wat meer de natuur in trekken. Bezoek vooral de Doi Suthep, een tempel bovenop de berg in de buurt waar je uitzicht hebt op Chiang Mai. Verder kun je een dagtrip doen naar het Doi Inthanon National Park, waar je de prachtige jungle kunt bewonderen.

Ook kun je rondom Chiang Mai naar verschillende olifanten sanctuaries gaan. Wel raden wij aan erg goed onderzoek te doen naar de instantie waar je heengaat. Zo zijn er veel parken die zich een sanctuary noemen, maar waar het aanraken, voeren en badderen van de olifanten nog volop wordt gestimuleerd. Wij raden zelf de Elephant Nature Park aan, hier hebben wij een geweldige dag beleefd en echt het gevoel gehad dat men er alles aan doet om deze olifanten een zo natuurlijk mogelijk leven te geven.


In Chiang Mai heb je ook de Wua Lai Walking Street waar in het weekend een grote Night market is. Het is er erg druk, maar wel een hele leuke belevenis. Ook heb je de Chiang Mai Night Bazaar, waar je ook heerlijke streetfood en leuke souvernirs kunt vinden. 


Vergeet niet, Chiang Mai een geweldige stad om te zijn tijdens het jaarlijkse festival of lights, in 2024 valt dit op 15 november!

Dag 9: Reizen naar Koh Phangan

Na een volle week in het noorden van Thailand te zijn geweest, en volop tempels te hebben bezocht, is het tijd om naar het zuiden te vertrekken. De makkelijkste manier is om met een binnenlandse vlucht naar Surat Thani te vliegen en vervolgens met een busje + boot naar de eilanden aan de oostkust van Thailand te gaan. Het zal je een hele dag kosten om van Chiang Mai naar een van de eilanden te. Het beste kun je van te voren al je busje + boot ticket kopen zodat je gegarandeerd je aansluiting haalt.


Dag 10 - 13: Koh Phangan, Koh Samui of Koh Tao

Deze eilanden, Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao zijn erg bekend onder de backpackers. Voornamelijk Koh Samui en Koh Phangan zijn erg bekend en hier worden maandelijks de full moon parties gehouden. Koh Tao is het kleinste eilandje en hier gaan vooral snorkelaars en duikers heen. Kortom, een ideale plek om een aantal dagen te genieten van het strand en de zee. Je kunt gemakkelijk met de boot van eiland naar eiland gaan, de afstand van Koh Phangan naar Koh Tao bedraagt ongeveer 2 uur. Op de eilanden kun je je het beste verplaatsen met een scooter, maar in onze ervaring werd er vaak gevraagd naar je originele paspoort als borg. Doe dit nooit! Vaak genoeg worden helaas toeristen de pineut en je paspoort is op vakantie je meest waardevolle bezit. Probeer anders voornamelijk een hotel te kiezen wat op loopafstand van de meeste activiteiten is die je wilt doen. 

We raden het zeker aan om een paar dagen naar Koh Tao te gaan. Dit wordt gezien als het duikersparadijs van Thailand en er zijn veel plekken rondom het eiland waar je geweldig kunt snorkelen. Wij deden zelf een snorkeltour, die je gemakkelijk met getyourguide kunt boeken maar dit is zeker geen vereiste. Op veel plekken kun je een snorkel set huren en er zelf op uit trekken.


Dag 14 - 15: Khao Sok National Park

Na een aantal relaxte dagen op de eilanden, is het tijd weer naar het vaste land te gaan en naar Khao Sok National Park te vertrekken. Dit national park is een absolute highlight en mag niet ontbreken van je reis! Neem de speedboot ’s ochtends en aansluitend een busje die je naar Khao Sok brengt, deze kun je het makkelijkst weer via 12go online boeken. Om van Koh Tao naar Khao Sok te reizen ben je ongeveer 3 uur op de boot en 3 uur aan het rijden. Om het Khao Sok nationaal park te bezoeken, kun je het beste overnachten in Khao Sok Village. Dit dorp ligt op een uur rijden van het national park, maar bij alle tours die aangeboden worden wordt je opgehaald in het dorp. Het vooruit boeken van een tour in het park is niet noodzakelijk, maar in het hoofdseizoen wel verstandig. Ook zijn er verschillende tours die je kunt doen, als je de tijd hebt zouden wij absoluut aanraden om een tour te doen waar je een nacht op het meer slaapt! Maar ook als je niet genoeg tijd hebt, zijn er vele dag tours waar je uit kunt kiezen. 

Na ongeveer een uurtje rijden kom je aan bij het meer, waar je aan boord klimt van een longmailboot. Hoewel het waarschijnlijk heel druk zal zijn aan de pier, zodra je in de boot zit valt het erg mee hoe druk het is. Hier en daar zie je in de verte een andere boot varen. Afhankelijk van de tour die je boekt, zul je een wandeling door de jungle maken waar je gids zal vertellen over de verschillende planten en bomen, zoals de Banyan boom. Deze boom is een parasiet die om een andere boom heen groeit en hem vervolgens verstikt, indrukwekkend! 

Vervolgens zul je een kijkje nemen bij de bekende the Guilin of Thailand, drie karstbergen die in het water staan, echt prachtig! Wij boekten onze tour bij Our Jungle Camp en kunnen ze absoluut aanraden! Onze gids sprak goed engels en was erg gezellig. Ook kregen we lunch bij een van de drijvende hutjes, waar we ons geluk niet op konden toen we verschillende apen, de brillangoer en gibbon, in de boom zagen. Ook de neushoornvogels hebben we meerdere keren zien vliegen. 


Dag 16 - 18: Koh Yao Noi

Hoewel Thailand een onwijs bekende en daarmee toeristische vakantiebestemming is, zijn er nog af en toe plekken waar het wat rustiger is. Zo kwamen wij erop om niet naar het super toeristische Koh Phi Phi te gaan, maar juist naar Koh Yao Noi. Koh Yao Noi is een rustig eilandje, waar we veruit de minste toeristen hebben gezien. Onze accommodatie was absoluut geweldig, een kleine bungalow op palen met uitzicht over rijstvelden. Ook waren de eigenaren ontzettend vriendelijk en hebben we hier voor het eerst een scooter gehuurd. Dit eilandje was de ideale plek om voor het eerst met een scooter te rijden. Er is niks leukers dan hier rond te rijden en af en toe te stoppen voor een lekkere mango juice. 

Een andere leuke activiteit is om bij Mina thuis een kookworkshop te doen. Dit was weliswaar aan de prijzige kant, maar Mina is ontzettend gezellig en wij vonden het een geweldige middag om te leren echt Thais te koken. Van het raspen van verse kokosnoot, tot gedetailleerde uitleg over de verschillende soorten groenten. Achteraf krijg je een receptenboek mee zodat je thuis alles nog een keer kunt maken!


Dag 19 - 21: Ao Nang

De vakantie zit er bijna op, vanuit Koh Yao Noi neem reis je een een half uurtje de boot om naar Ao Nang te gaan. Ao Nang en Krabi liggen dicht naast elkaar, maar wij zouden aanraden in Ao Nang te overnachten. Hier is een dagelijks een erg leuke nightmarket en je kunt gemakkelijk de boot nemen naar Railey Beach. Railey Beach is een stuk strand wat alleen per boot te bereiken is en waar je heerlijk kunt relaxen, zwemmen en genieten van het uitzicht. Ook kun je ervoor kiezen de bekende Dragon’s Crest trail te hiken. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur en geeft je prachtig uitzicht over de kerstbergen. Tip, probeer deze wandeling vroeg in de ochtend te doen, niet alleen is het dan een stuk rustiger op de trail, maar ook met de warmte wil je niet op het heetst van de dag lopen. Neem ook zeker 1,5 tot 2 liter water per persoon mee, je zult het hier hard nodig hebben. 


Dag 22: Terugreis

Na 3 weken door Thailand te zijn gereisd, is het tijd naar huis te gaan. Je kunt het beste vanaf Krabi vliegen naar Bangkok en vanaf hier terug naar Nederland. Als alternatief is het ook mogelijk eerst met de boot naar Phuket te gaan en vanaf hier terug te vliegen.

 

 

Minder tijd?

Hoewel we het zeker aanraden om minstens 3 weken te nemen voor een reis naar Thailand, is dit natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Bij een twee-weekse reis zouden we aanraden om je te beperken tot ofwel het noorden, ofwel het zuiden van Thailand, waarbij je vaak wel in Bangkok begint.


14-dagen Noord-Thailand:

 • Dag 1-4: Bangkok

 • Dag 5-6: Ayutthaya

 • Dag 7-10: Chiang Mai

 • Dag 11-13: Pai

 • Dag 14: Terugvlucht vanaf Chiang Mai of Bangkok 


14-dagen Zuid-Thailand:

 • Dag 1-4: Bangkok

 • Dag 5-7: Khao Sok

 • Dag: 8-11: Koh Phangan of Koh Samui en Koh Tao

 • Dag 12-14: Ao Nang, terugvlucht via Bangkok of Phuket

 

Meer tijd?

Toen wij origineel voor 3 weken naar Thailand wilden, merkten we al snel dat we zeker nog wel meer tijd hadden gewild. Niet alleen omdat er nog meer plekken waren die we wilden zien, maar ook om iets meer tijd op elke plek te hebben. Heb je 4 of 5 weken? Dan raden we je zeker aan om de volgende reisschema te doen!


1-maand Thailand:

 • Dag 1-3: Bangkok 

 • Dag 4: Aytutthaya

 • Dag 5-8: Chiang Mai

 • Dag 9-12: Pai

 • Dag 13-18: Koh Phangan en Koh Tao

 • Dag 19-20: Khao Sok

 • Dag 21-24: Koh Yao Noi

 • Dag 25-26: Koh Phi Phi

 • Dag 27-29: Ao Nang

 • Dag 30: Terugreis Bangkok


Gerelateerde posts

Alles weergeven
IMG_5831.jpg
Forest_Lakes__1_-removebg-preview.png
Edited-8221.jpg

Welkom bij Couple of Hikes! Wij zijn Tobias en Nathalie en na onze reis van 6 maanden door Nieuw-Zeeland hebben wij helemaal de travel bug gekregen. Met name (meerdaagse) wandeltochten zijn onze favoriet, maar ook culturele bestemmingen vinden we fantastisch. Ons doel is om anderen te inspireren door onze persoonlijke ervaringen en routes te delen!

 • Instagram

Instagram

Youtube

Recente artikelen

 • Youtube
bottom of page